Når helgens værmelding viser strålende sol, sørger Rema 1000-kjøpmennene for å ha dobbelt så mye grillmat i butikkhyllene. Nortura reagerer når de ser at kjedene selger maten deres til under kostpris.

- Sol er den viktigste grunnen til å grille. Å hive grillmaten i stekepannen hjemme, er ikke helt det samme, sier Ann Helen Sørensen mens samboer Kristian Keim styrer grillen i solen på St. Haugen onsdag ettermiddag.

Han har lagt merke til tilbudene på grillkjøtt, men synes ikke kjedene skiller seg så mye fra hverandre.

- Kjedene lokker med «3 for 69» eller «3 for 2». Rema er veldig aktive på grillvarer. Tilbudene lokker litt, men det er ikke alt jeg kan tro på, sier han.

Følg oss på Facebook!

Selger med tap

«3 for 2» er en flat rabatt på 33 prosent, en ordning de fleste aktørene i bransjen taper på. Kjedene tjener penger på andre varer de selger samtidig. Slakterier som Nortura, med Gilde og Prior i stallen, får prisen man har avtalt på forhånd, men over tid legger kjedene et press på for å få lavere priser på kjøtt.

- Vårt offisielle syn er at kjedene må få være helt suverene til bestemme hva varene skal selges for, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura.

- Men når du får tilstander der ribbe selges for 14,90 pr. kilo, så jubler vi ikke. Det fester seg et syn på ribbe i befolkningen som ikke er bra når varer selges langt, langt under kostpris, legger hun til.

I Norge er det lov å selge grillmat og annen mat til mindre enn hva det koster å lage den — til under kostpris. Dermed gjør også dagligvarebransjen akkurat det. De vil ha kunder, og dekker heller inn tapet med å sette opp prisene på andre varer, såkalt kryssubsidiering.

Vil ikke forby

For to år siden satte Meny ned prisen på Gildes grillpølser. De fleste andre kjeder fulgte etter og i flere uker kunne forbrukerne kjøpe pølser til halv pris. En av kjøpmennene var redd han skulle tape 100 000 kroner bare på pølsesalget den sommeren. Å selge med tap var et tema da Matkjedeutvalget diskuterte matmakt i Norge, blant annet fordi det er et forbud mot dette i Frankrike.

- Hele utvalget — uten unntak - var enig i at å selge varer med tap var uheldig. Men flertallet trodde ikke et forbud var veien å gå, sier Matkjedeutvalgets leder Einar Steensnæs som påpeker at det ble jobbet mye med problemstillingen.

Han mener at vi i Norge ikke er rustet til å gjøre som Frankrike. Der er det ikke lov å selge varer til under kostpris, for å unngå problemet med kryssubsidiering.

- En slik lov vil føre til en masse organisering og jeg tror ikke det er mulig å administrere dette på en gunstig måte. De som klarer å gjennomføre dette er land som er gjennomregulert, som Frankrike, sier Steensnæs.

Sol = dobbelt grillsalg

Det er Rema 1000 glade for. De satset hardt på grillsesongen for tre år siden og har fått en voldsom vekst i salg av grillmat de siste årene. Men likevel er solen den viktigste salgsfremmeren.

- Utfordringen er å ha nok varer i butikken når finværet slår til. Da mangedobles grillsalget, sier ferskvaredirektør Tor-Erik Aag i Rema 1000. Siste bestilling til helgen først skjer etter at værmeldingen er sjekket.

Også Nortura har tall som viser hva solen betyr. Etter at påskeværet hadde vist seg fra sin beste side i år, sto jubelen sto høyt i taket hos dem.

Pressemeldingen med tittelen «Pølseslaget til himmels i påsken» viste til at Gilde hadde solgt 37 millioner pølser de siste to ukene frem mot påsken.

- Folk får lyst til å handle mat når det er fint vær, sier Strand i Nortura.

Tilbudene på grillmaten lokker også folk inn i butikkene. Derfor blir disse varene ekstremt viktig for kjedenes omsetning om sommeren.

- Grillsesongen er svært viktig for bransjen. Det ser vi blant annet på all reklamen de pøser på for å vinne oppmerksomheten, sier direktør handel Thomas Angell i Virke. For å være på den sikre siden for at det skal være varer i butikkhyllene, har Nortura de siste ukene produsert 3,8 millioner kilo pølser, kjøtt og spekemat.