– Vi hadde sonderingsmøter med Riksmekleren frem til midnatt, og så ga vi oss. Vi fortsetter i dag, så får vi se hva som skjer, sier Erna Hagensen, forbundsleder i Arbeidsmandforbundet, til Aftenposten.no.

Dermed går 1189 nye vektere ut i streik fra klokken 06.00 mandag morgen.

Totalt er rundt 3000 vektere nå i streik.

– Dette rammer blant annet flyplassene i Alta, Sandnessjøen, Bodø, Haugesund og Kristiansund, sier Hagensen.

Avinor har tidligere varslet at dette betyr at flyplassene i Kristiansund, Alta og Haugesund må stenges i løpet av mandag morgen. I Bodø vil den siste vekteren forlate jobben rundt klokken 11.30.

Tromsø flyplass stengtes søndag etter at vekterne der ble tatt ut i streik.

Fylkesordfører Runar Sjåstad i Finnmark fortalte Aftenposten.no søndag kveld at streiken skaper store problemer for mange i Nord-Norge.

– Det er klart at flyplassene i Tromsø og Alta er to av navene i samferdselen her oppe. Så det blir vanskelig. Men jeg har tillit til at myndighetene følger med og at ambulanse— og redningstjenesten ikke berøres, sier han.

Lite søvn

Vekterne krever å få en garanti fra arbeidsgiverne for at de skal ha en lønn som ligger på minst 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Vi har hatt en ordning i minst 30 år som tilsier at de skal ha 85 prosent. Men ordningen har aldri vært regulert. Vi har ligget på mellom 81 og 85 prosent i mange år. Det betyr at gapet bare øker i antallet kroner. Det er enighet om at vi skal komme nærmere målet om 85 prosent, men arbeidsgiverne sier at de ikke ønsker å regulere ordningen av prinsipp, sier Hagensen.

Mandag klokken 10 begynner nye møter.

– Vi er optimister, men dette er en vanskelig sak.

– Rekker dere å sove?

– Nei, det blir lite søvn, men vi holder ut, sier Hagensen.

Flere tas ut på onsdag

På Gardermoen var det søndag opptil to timer kø for å komme gjennom sikkerhetskontrollen, siden bemanningen var redusert med rundt 50 prosent.

Dersom partene ikke kommer til enighet innen onsdag, vil ytterligere 439 vektere tas ut i streik.