Tiltaket er ledd i en større bankreform som regjeringen i Madrid la frem mandag. Alle landets bankselskaper blir pålagt å delta i opprettelsen av de nye institusjonene, som skal forsøke å få solgt faste eiendommer bankene sliter med å bli kvitt.

Drastisk

Økonomer betegner den spanske bankreformen som drastisk. Bankene får ordre om å sette av 30 milliarder euro, eller 227,5 milliarder kroner, i ny kapital til en «finansiell kollisjonspute», skriver nyhetsbyrået AFP.

— Planen vi nå legger frem, skal ikke påføre spanske skattebetalere utgifter, understreket finansminister Luis de Guindos. Regjeringens utspill skapte sterk uro i markedene i Spania, der hovedindeksen på børsen i Madrid straks falt med mer enn 3 prosent.

Utleie

Regjeringen vil gjøre det enklere å leie ut boliger, for dermed å skape bevegelse i det stivfrosne spanske boligmarkedet. Samtidig fortsetter den arbeidet med å få ned budsjettunderskuddet til 5,3 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i år og 3,0 prosent neste år.

Regjeringens reformplan ble lagt fram etter at den spanske staten denne uken tok kontroll over bankkonsernet Bankia. Alminnelige spanjoler sitter igjen med regningen, og i helgen og mandag er det varslet store protestdemonstrasjoner.