Regjeringen bevilger én million kroner for at teater, opera, og konserter skal bli vist direkte på kino over hele landet.

— Digitaliseringen av kinoene har gjort det mye enklere å spre det som skjer rundt på norske scener rundt i landet, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Bevilgningen er ett av flere tiltak i kjølvannet av stortingsmeldingen om kultur, inkludering og deltagelse, hvor målet er å få flere til å ta del i kulturlivet.

I flere år har det med stor suksess blitt vist oppsetninger fra The Metropolitan i New York direkte på kino både i Oslo og Tromsø.

— Dette blir en ny kanal for store opplevelser. Det handler om å la mennesker som er interessert i denne formen for kultur få anledning til å ta del i store kulturbegivenheter, selv om de ikke fysisk kan være til stede i salen, sier Stein-Roger Bull i Nordic Stories, som sammen med Nationaltheatret får en halv million kroner hver til å utvikle tilbudet. Deler av pengene vil bli brukt til å dekke opphavsrettighetene til skuespillerne, noe de ansatte ved Den Norske Opera fikk innfridd etter streiken i fjor sommer.

Mahler live

Det hele innledes med La Bohème av Puccini lørdag 4. februar, en forestilling som har vært utsolgt i lang tid. Uken etter står Mahlers 8. symfoni med Oslo Filharmoniske Orkester fra Oslo Konserthus.

— Vi har også vært i samtaler med Øyafestivalen, Norwegian Wood, Det Norske Teatret og Nasjonalteatret for å lage et repertoar som vil gjøre det attraktivt for folk å oppsøke kinoene. Hele ideen er at dette må være direkte, det må oppleves der og da. Det blir bare den ene forestillingen, sier Bull.

Over 60 kinoer over hele landet, Longyearbyen inkludert, har meldt seg sin interesse. Billettprisene vil bli på rundt 250 kroner.

Oppdraget

Den Norske Opera & Ballet har lenge jobbet med planer om å nå ut til flere gjennom digital distribusjon, og i sin budsjettsøknad for 2012 søkte de om to millioner kroner til visninger på storskjerm på operataket og på lignende arenaer over hele landet. Administrerende direktør Tom Remlov mener dette faller inn under Operaen sitt samfunnsoppdrag som nasjonal institusjon.

— Selv om du ikke sitter i selve salen, vil du likevel få en veldig nærhet til det som foregår på scenen. Ingenting kan matche akustisk lyd slik den er her i Bjørvika, men den digitale teknologien har likevel kommet så langt at kinolyden vil være oppsiktsvekkende god. Publikum vil derfor få følelsen av å være i teatret i nuet. Lignende forestillinger har i alle fall vist at publikum responderer på en helt annen måte enn når de er på kino, de klapper og jubler, sier Remlov.

Unikt

Administrerende direktør Lene Løken i Film & Kino kaller tilbudet unikt.

— Dette blir et tilleggselement til det ordinære kinotilbudet, som vil bidra til å gjøre kinoene til et lokalt kulturhus. Her vil folk som bor fjernt fra Oslo-gryta få oppleve det samme som folk i Oslo, og hvor folk i Oslo får samme tilgangen som de som bor i New York eller Milano, sier Løken.

Hun ser for seg også en rekke utenlandske forestillinger som kinoaktuelle, deriblant nyttårskonserten fra Wien.

Langt unna

Roger Zahl Ødegård, kinosjef ved Longyearbyen kino er blant dem som har sagt seg interessert.

— Det er fordi vi er rundt 2000 km fra nærmeste opera, og det er vanskelig for folk å få oppleve dette direkte. Operainteressen er der, men den er nok ikke stor. Det er likevel noe med det å få ta del i de store tingene ellers i Norge og ute i verden, sier han.