• Det er blitt billigere for bankene å skaffe penger til boliglån i løpet av sommeren, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

— Høy lønnsvekst og lavere inflasjon gir sterk vekst i disponible realinntekter, mens lavere rente og god vekst i sysselsettingen trekker samme vei. Folk sparer relativt mye, men vi tror en gradvis renteoppgang vil dempe veksten i realinntekten i 2013 og 2014, sier Juel.

Men før den tid tror han bankenes boliglånsrenter vil bli enda lavere i kort periode.

— De siste to månedene er det blitt billigere for bankene å skaffe penger til boliglån. Det er en bedre fundingsituasjon. Når pengemarkedsrentene faller på denne måten, pleier bankene å sette ned rentene til sine kunder også, sier Juel.

- Naturlig reaksjon

Han presiserer at det er mulig at nye reguleringer for bankenes kapitalsituasjon vil hindre dette, og at han ikke kan påvirke renten for Nordeas boliglånskunder.

Denne gavepakken kommer fra utlandet.

— Dette er knyttet til at dollarrentene har falt. Norske renter er veldig avhengig av dollarrentene, som har dratt med seg de norske, sier Juel.

- Vil vi se dette i løpet av høsten?

— Den naturlige reaksjonen er at konkurransen mellom bankene vil sørge for det.

- Hvorfor har de ikke satt ned renten?

— Det er det ikke jeg som skal svare på, sier sjeføkonom Juel med et smil.

Vil se an konkurransen

I samme møterom som Juel forteller pressen at bankene nå tjener bedre på boliglån og bør sette ned renten, står Nordeas kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist klar med svaret på vegne av Norges nest største bank.

— Grafen til Steinar viser også at vi har lagt bak oss en periode med svært lite påslag på renten, og også en periode hvor vi har betalt mer for å låne inn penger enn det vi har fått i rente fra boliglånskundene. Derfor har vi ingen umiddelbare planer om å sette ned lånerentene våre. Men vi vil følge konkurransesituasjonen nøye og se an situasjonen, sier Lønnquist.

Ifølge Finansportalen.no får man nå låne 2 millioner kroner på en bolig verdt 3 millioner kroner til 3,4 prosent effektiv, flytende rente og oppover. De billigste lånene fra Nordea og DNB ligger på 3,5 prosent, mens Fokus Bank, landets tredje største, tilbyr 3,76 prosent.

Dyrere dollar og euro

Nordea tror den norske kronen vil svekke seg mot euro, dollar og pund de neste to årene. Om to år tror Nordea en euro vil koste 7,5 kroner, en dollar vil koste 6,8 kroner og et britisk pund 10 kroner.

- Kronen er for sterk sammenlignet med renteforskjellen hjemme og ute. Den er nok preget noe av en slags trygg havn-mentalitet, som etter hvert vil dø ut, sier Juel.

Mot svenskekronen vil vår valuta svekke seg noe, til 89,8 NOK pr. svensk 100-lapp ved nyttår, og deretter styrke seg igjen til rundt 87,20 norske kroner om to år, ifølge Nordeas prognoser.