Torsdagens ferske økonominyheter fra Kina er så dårlige at det er godt for noe.

Prisveksten i juli var på sitt laveste på 30 måneder.

Industriproduksjonen i verdens nest største økonomi vokste 9,2 prosent de siste tolv månedene. Det er i og for seg et relativt knallsterkt tall i et år hvor store deler av den vestlige verden sliter med høy ledighet, lav konsumvekst og lite eller ingen økonomisk vekst.

Likevel er 9,2 prosent skuffende svakt. Det er det svakeste på litt over tre år, og litt under analytikernes forventninger om vekst på 9,7 prosent, ifølge Bloomberg.

I tillegg vokser detaljhandelen så tregt at man må tilbake til 2007 for å finne maken, og bilsalget på fastlandet skuffer for første gang på fem måneder.

Tallene er tegn på at nedbremsingen, som tok til på slutten av fjoråret, stadig blir kraftigere, og at Kina kan nærme seg en hard landing etter mange år med sterk vekst.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!

— Så dårlig at det er bra

Men de tilsynelatende dårlige nyhetene skapte likevel god stemning i det østlige aksjemarkedet, natt til torsdag, norsk tid.

MSCI Asia Pacific-indeksen klatret i underkant av 1 prosent onsdag kveld, og endte opp 0,4 prosent i løpet av natten. Det gir en opptur på 5,45 prosent så langt i år.

Shanghai Composite-indeksen steg 0,61 prosent, og er ned 1,15 prosent hittil i år.

- Kinas nedbremsing er så dårlig at markedet jubler, skriver det amerikanske økonominyhetsnettstedet CNBC.com.

Veksttallene er såpass svake at det høyner sannsynligheten for at kinesiske myndigheter vil stimulere økonomien med rentekutt og mindre krav til bankenes egenkapital, mener ekspertene. Offentlige tiltak i økonomien er etterlengtet i markedet.

- Dette er en av de situasjonene hvor det er så dårlig at det blir bra, forklarer John Woods, sjefstrateg for Asia og Stillehavsområdet hos Citi Private Banking, til CNBC.

4 prosent vekst er «tilbakegang»

Woods legger til:

- Tallene er ganske dystre. Det finnes, etter mitt syn, tegn til stabilitet, men lite som minner om forbedring.

Den økonomiske veksten i Kina anslås nå å ligge på rundt 4-5 prosent. Men vekst på rundt 5 prosent eller mindre er av mange økonomier ansett som en tilbakegang når det er snakk om Kina, skriver CNBC.