Les også:

Prisen på sølv steg så mye som åtte prosent på mandag, før den igjen brått sank omtrent like mye.

Da var markedene i Storbritannia, Canada og Australia stengt på grunn av andre påskedag. I løpet av de siste ni dagene, selv i påsken, har sølv steget i rasende fart, melder Reuters.

Nær rekord fra 1980

50 dollar sies å være en psykologiske viktig grense for prisen per unse (31 gram) sølv. Spotprisen lå på 47,34 dollar på mandag ettermiddag. Pristoppen på 49,31 dollar var blitt nådd tidligere samme dag. Det tilsvarer ca. 8500 kroner for en kilo sølv.

Rekordprisen på sølv er fra 1980, og lyder 49,48 dollar for en unse. Den gang var det et par brødre fra Texas som betalte ekstra godt. Nå er det markedene i Asia som bidrar stort til prisstigning.

Mistenker boble

Sølvhandlere sier at metallet er overvurdert, og at det i det siste har blitt en spekulasjonsvare. Spesielt er sølv lettsolgt i Asia, der "alle vil kjøpe", i følge en Hong-Kong-trader som Reuters har snakket med. Interessen skal være ekstra stor i Kina.

Analytikere sier at så store prissvingninger lett kan skade etterspørselen.

Sølv har vist seg å få god verdistigning, etter at USAs sentralbank i august i fjor signaliserte at den ville trykke opp flere pengesedler.

Les også:

Svekket tillit til både dollar og euro, etter finanskrisene i begge disse markedene, fører til at investorer kjøper mer edle metaller.

Stiger mer enn gull

Prisen på sølv har steget markant mer enn prisen på gull siden august i fjor, med ca. 150 prosent. Gull har til sammenlikning bare steget 25 prosent i samme periode, men også dette er en enorm prisstigning på den korte tiden.

Amerikansk sølvbeholdning vokste til en rekordmengde andre påskedag, og omsetningen på sølv i USA var da mer enn dobbelt så stor som på gull, i følge foreløpige tall fra Reuters.

Industrien vil ha sitt

Sulten på sølv ble forsterket av stor etterspørsel fra industrien. Produsenter av solpanel og diverse elektronikk trenger fortsatt en del sølv i produksjonen, selv om mange industrier utvikler produksjon med alternative, billigere materialer.