33-åringen har drevet firma i byggebransjen med noen få ansatte, mens kontantstrømmen har vært svimlende høy. Politiet etterforsker et større nettverk for svart arbeid og fiktiv fakturering knyttet til saken.

— Beløpet i denne saken er jo enormt. Dette er det største beløpet vi har hatt i en slik sak noensinne, sier politiadvokat Hanne Fauske i Romerike politidistrikt.

Etter det Aftenposten kjenner til kan beløpene som omfattes av siktelsen øke kraftig.

Pågripelsen av 33-åringen førte til razzia hos over 20 firmaer i Oslo og på Romerike i mai. Dette er firmaer som har overført 93 millioner kroner til 33-åringen og andre hvitvaskere av penger. Politiet og skatteetaten gransker et svært nettverk som bedriver fiktiv fakturering og omfattende skattesvindel.

Meldeplikt

33-åringen har vært i politiets søkelys i flere år før han ble pågrepet i vår i forbindelse med myndighetenes storaksjon mot fiktiv fakturering.

Han ble likevel sluppet fri, men har meldeplikt for politiet to ganger i uken.

- Siktelsen lyder på heleri av 40 millioner kroner, men selve summen er ikke avklart. Vi fortsetter den brede etterforskningen av saken, sier politiadvokat Hanne Fauske.

Erkjenner litt

33-åringens advokat, Kjell Myrland, sier at hans klient erkjenner delvis straffskyld.

— Han sier at han har hatt svart omsetning med svart arbeid for opp mot 10 millioner kroner. Resten av pengene som har gått via hans konto ønsker jeg ikke å kommentere, sier Myrland.

Den siktedes firma ble slått konkurs i januar i år. Ifølge midlertidig boberetning har 33-åringen forklart at kontantene ble tatt ut for å betale for svart arbeid, innkjøp og til kjøp og salg av jobber.

Bostyrer Ola Skanke legger ikke skjul på at virksomheten har vært ulovlig.

«Hvitvasking av penger, svart omsetning og svart betaling synes å ha inngått i en organisert og godt planlagt form i nesten tre år», skriver Skanke, som anbefaler konkurskarantene. Han konkluderer med at det synes som om firmaet utelukkende er startet for å drive ulovlig virksomhet.

Store beløp

Av de 56,2 millioner kroner som er strømmet gjennom mannens konto, er 54,4 millioner tatt ut i kontanter. For året 2009 skal han ha hatt en omsetning på 3,3 millioner kroner ifølge egen forklaring. Samme år fikk han 12,8 millioner inn på konto fra ulike selskaper og personer.

Bare i løpet av en måneds tid før konkursen i år har det vært 34 uttak av tilsammen 2,2 millioner. For årene 2010 og 2011 er det innbetalt 41 millioner, og 40 millioner er tatt ut kontant.

Bostyreren legger til grunn «at det i liten utstrekning er ført regnskap» i de tre årene firmaet har vært drevet.