Forskning og erfaring viser at evnen til å ta rasjonelle avgjørelser svekkes når beslutningstagerne er slitne og trette.

Den siste uken har EU-politikerne gjennomført nye og langvarige nattmøter i Brussel for å prøve å løse gjeldsproblemene i Hellas og budsjettfloken i unionen.

Rundt dem svirrer hundrevis av eksperter, diplomater og journalister som også må prøve å holde seg våkne.

Osloprosessen

En erfaren EU-ambassadør og veteran fra forhandlinger på toppnivå, mener forhandlerne kan lære av israelerne under Osloprosessen mellom Israel og palestinerne på 1990-tallet.

«Ingen kan forhandle med full kapasitet i mer enn seks timer i strekk.» Anonym EU-ambassadør

Mange av disse hemmelige forhandlingene foregikk om natten. Israelerne var påpasselig med å skifte ut sine forhandlingsteam hver 6. time.

På den måten søkte de å unngå utmattelse og risikoen for å gjøre feil, sier diplomaten til nyhetsbyrået Reuters.

— Ingen kan forhandle med full kapasitet i mer enn seks timer i strekk. Du kan ikke konsentrere deg så lenge, sier han.

Israelerne sørget for å ha uthvilte grupper som overtok stafettpinnen.Kineserne har brukt lignende taktikk i forretnings— og handelsforhandlinger.

Forhandler under press

De siste tre årene har EU gjennomført 25 toppmøter og over 40 finansminstermøter om gjeldskrisen i eurolandene.

Få av disse møtene har sluttet før i 03-04-tiden om natten. Det siste finansministermøtet ble avsluttet kl. 05 onsdag morgen.

Typisk nok pågår nattforhandlingene i 12 timer eller mer, og mange har vært resultatløse.

— Det er slik vi driver på alle sammen. Vi tar svært viktige beslutninger under press, sier Slovakias statsminister Robert Fico.

Når dommere dømmer

En studie utført av tre forskere viste hvordan dommeres vilje til å godta prøveløslatelser i stor utstrekning kunne være avhengig av hvor trett han eller hun var og når de sist spiste mat.

«Når mange beslutninger blir tatt etter hverandre, er den mentale kapasiteten begrenset. »

Professor Shai Danziger

Undersøkelsen avdekket også at jo flere avgjørelser som dommerne måtte ta, desto vanskeligere ble det å være konsekvente.

— Teorien sier at evnen til å ta beslutninger er en begrenset ressurs, og når mange beslutninger blir tatt etter hverandre, er den mentale kapasiteten begrenset, sier professor Shai Danziger ved Ben-Gurion-universitetet i Israel.

Han er én av forfatterne av studien som er gjengitt i den anerkjente amerikanske vitenskapspublikasjonen Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States.

«Luta lei»

En anonym EU-diplomat sier til det britiske nyhetsbyrået at alle disse nattlige øvelsene i Brussel langt fra er noen glamorøse forestillinger.

«Alle er luta lei.» Anonym EU-diplomat, Brussel

— Jeg vil heller si at det rett og slett er tortur. Alle er luta lei.

Tysklands kansler Angela Merkel ser trett ut under ett av mange møter med en tilsynelatende opplagt fransk president Francois Hollande natt til lørdag.
BERTRAND LANGLOIS, AP, NTB SCANPIX