100 billioner dollar, det er 12 nuller etter 100-tallet, er den største pengeseddelen i verdi som ble utstedt for den praktisk talt verdiløse zimbabwiske valutaen.

For et par år siden ble den tatt ut av sirkulasjon da det skakkjørte landet gjennomførte en kraftig devaluering og gjorde amerikanske dollar til lovlig betalingsmiddel i et forsøk på å kvele den rekordhøye prisveksten, eller hyperinflasjonen, som gjorde pengesedlene verdiløse.

«Pent brukt»

Nå selges pent brukte «Zimdollar» som 100 millioner-, 100-milliarder— og 100 billionersedlene kalles, på bruktmarkeder og av gateselgere for rundt 30 kroner, skriver nyhetsbyrået AP.

Zimbabwiske lærere sier de har hatt store problemer med å lære elevene å regne med pengesedler fordi det rett og slett er ubegripelig å fatte så store tall.

Litt matvarer

Fysikeren og ingeniøren Thomas Waas illustrerer størrelsen på denne måten:

Hvis folketallet i verden i dag er på syv milliarder, kunne hver enkelt person på kloden få tusenvis av gamle zimbabwiske dollar for én 100 billionseddel.

Da den økonomiske krisen i Zimbabwe nådde toppen i 2008, med en rekordhøy inflasjon på flere milliarder prosent på årsbasis og prisene steg kraftig for hver time, kunne man for 100 billioner knapt ha råd til å kjøpe en handlevogn fylt med dagligvarer.