Da den svenske dagligvarebutikken i Hemköp-kjeden slet med svinn i fjor, satte ledelsen opp et kamera på de ansattes lunsjrom. Kameraet filmet de ansatte på lunsjrommet i løpet av to uker i fjor høst, uten at de visste det.

Datainspektionen, Sveriges svar på Datatilsynet, har nå avgjort at filmingen var ulovlig og et brudd på personvernloven, ifølge Du&Jobbet.

Har du tips om skjult overvåkning i Norge? Tips Aftenpostens journalist.

Ville avdekke tyverier

Tilsynet mottok til slutt en anmeldelse fra de ansatte om at bedriften hadde smugfilmet sine ansatte og lagt opp til en felle for å avdekke tyverier på lunsjrommet.Foretaket forklarer valget med å sette opp et kamera med at butikken i lang tid hadde hatt store problemer med svinn. Securitas hadde foretatt kontroller, men problemet vedvarte.

Har du tips om jobbstoff? Send oss en e-post!

Må informeres

Ifølge Datainspektionen kan kameraovervåkning bare anvendes om de som overvåkes informeres.

Det er bare i spesielle tilfeller loven akspterer hemmelig kameraovervåkning. Det gjelder for eksempel alvorlige kriminalitet, noe dette tilfellet ikke er, ifølge tilsynet.

Det finnes også flere eksempler på overvåkning av ansatte i Norge. LO-sekretær Trine Lise Sundnes sa Aftenposten i fjor at de opplever mer enn ukentlig at vi får innrapporterte hendelser som viser at et godt personvern ikke eksisterer på alle norske arbeidsplasser.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook