- Dette er en gledens dag

Kirkegårdsarbeideren ble i tingretten dømt til fengsel i fire år for bedrageri av en 85 år gammel dement kvinne. I lagmannsretten ble han frifunnet.

LETTET: Advokat Brynjar Meling er lettet over at hans klient ble frifunnet i Gulating lagmannsrett. I tingretten ble kirkegårdsarbeideren funnet skyldig i bedrageri og dømt til fengsel i fire år. Foto: ANETTE KARLSEN (NTB-SCANPIX)

MØTTES PÅ KIRKEGÅRDEN: Tiltalte var ansatt som kirkegårdsansatt i Bergen kirkelige fellesråd. De to kom i kontakt med hverandre da fornærmede besøkte foreldres gravsted. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

  • Per Lindberg
  • Olav Slettebø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg er veldig glad og lettet over endelig å bli trodd. Hele familien er det. Det har ikke helt gått opp for oss ennå, sier den 61-årige kirkegårdsarbeideren til BT.

En enstemmig Gulating lagmannsrett frikjente i dag mannen for bedrageri. - Jeg har sagt hele tiden at jeg ikke har lurt henne, sier kirkegårdsarbeideren.

Han sier at hovedårsaken til frifinnelsen i lagmannsretten er at forsvarets beviser har kommet tydeligere frem enn i tingretten.

— Jeg har blant annet fått hjelp av privatetterforsker Finn Abrahamsen, samt at jeg har hatt en fantastisk god advokat i Brynjar Meling. Vi er i stor takknemlighetsgjeld til dem, sier han.

— Vi er veldig glad for at vi nå kan leve livet igjen. Det har vært en voldsom stor påkjenning for hele familien.

Eiendommen tilbakeført

I fjor fant Bergen tingrett ham skyldig i å forlede en eldre kvinne til å overføre eiendeler til seg. Tingretten mente dette skjedde mellom mai og desember 2009.

I dommen skriver lagmannsretten at det sentrale spørsmålet er om han forledet henne til å gjøre dette, og om han handlet med forsett for å berike seg.

Under forhandlingene i lagmannsretten inngikk kirkegårdsarbeideren forlik, slik at eiendommen ble tilbakeført til kvinnen, som han var dømt for å ha lurt.

Kritisk til politiet

— Jeg er glad på vegne av min klient. Denne saken har vært en ekstrem belastning for ham og hans familie. Det er en lettelsens dag når lagmannsretten frifinner ham, sier advokat Brynjar Meling.

Han er forsvarer for kirkegårdsarbeideren og er også kritisk til politiets etterforskning.

— De involverte seg i en konflikt mellom arvinger. Bevisførselen viser at etterforskningen bar preg av forutinntatthet. Saken burde ha vært løst sivilrettslig, mener Meling.

Mannen nektet straffskyld, men ble ikke trodd. Han ble dømt til fire år fengsel.

Svekkelse tema

Kirkegårdsarbeideren innrømmet at han sammen med kvinnen medvirket til å få skjøtet på hennes leilighet overført til seg. Det ble gjort ved et gavebrev i mai 2009. Året før var hytten testamentert til ham.

Ti år tidligere hadde hun opprettet et testament der to familiemedlemmer ble begunstiget av leiligheten hennes og en hytte hun hadde på Geilo.

Ifølge den sakkyndige var er det overveiende sannsynlig at kvinnens «rettshandleevne ikke var intakt i siste halvdel av 2009».

Ikke bevis

Kirkegårdsarbeideren fortalte i retten at han ikke reagerte på at hun var svekket. Et familiemedlem fattet mistanke om at hun led av demens i siste halvdel av 2009, mens et annet familiemedlem mente at hun hadde hatt tegn til alderdomssvekkelse siden 2004.

«Lagmannsretten finner ikke bevis for at en alderdomssvekkelse slik som beksrevet av den sakkyndige har vært motiverende for hennes opprettelse av det nye testamentet når det ses hen til at hun er uten livsarvinger», heter det i dommen.

Retten finner det heller ikke bevist at kirkegårdsarbeideren utnyttet kvinnes alderdomssvekkelse for å få leiligheten hennes overfør til seg.

Ny rettssak

Saken er ennå ikke fullstendig avsluttet. Det er tatt ut arbeidsrettssak i tingretten 3. juni. - Jeg vil jo ha jobben min tilbake, sier kirkegårdsarbeideren, som mistet jobben etter dommen i tingretten.

— Vi har en kamp igjen med den tidligere arbeidsgiveren min. Det er vanskelig å spå, men i og med at jeg ble enstemmig frikjent i lagmannsretten, tror jeg at vi har gode muligheter til å vinne denne saken også, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Unnslapp angriperne mens blodet fosset fra hodet: – Jeg brølte «politi, politi»

Han ble angrepet av flere menn midt i Bergen sentrum. – Jeg har ikke sett dem før.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Hagene er fulle av frukt og bær som ikke plukkes. Det vil han gjøre noe med.

  2. Disse endringene trer i kraft fra mandag

  3. Hever risikonivået for smitte i Bergen

  4. – Veikt av NRK å slette dette programmet

  5. – De er bare irriterende

  6. Her gikk mannen av etter at han skal ha blitt utsatt for vold