Fagforbundene: - Statoil presser frem lønnsnemnd

Fagforbundene reagerer på at Statoil som følge av streiken vil stenge produksjonen på flere felt. - De må ha visst at også andre felt ville bli rammet, mener Oljeindustriens Landsforening.

Publisert Publisert

Møtene hos Riksmekleren mellom partene på sokkelen førte ikke fram, og dermed ble det streik fra søndag. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

SAFE og Industri Energi reagerer sterkt på at Statoil vil stenge felt som ikke er berørt av streiken, slik fagforbundene ser det.

— En provokasjon og et åpenbart forsøk på å presse regjeringen til å vedta tvungen lønnsnemnd, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse.

— Faktum er at de har tatt ut et knutepunkt i streik. Da må de ha visst at også andre felt ville bli rammet, sier informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF) Kjetil Hjertvik til NTB.

Stenger flere felt

Statoil opplyste tirsdag først at selskapet stenger produksjonen to steder fordi drøyt 700 medlemmer i forbundene Industri Energi, SAFE og Lederne søndag ble tatt ut i streik etter brudd i meklingen med Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Som følge av streiken ved Oseberg Feltsenter Nordsjøen vil i tillegg til selve feltsenteret også Oseberg Sør og Oseberg Øst måtte stenge produksjonen, opplyser Statoil. I tillegg stenges Heidrun-plattformen i Norskehavet.

Deretter kom meldingen om at også andre felt knyttet til Oseberg Feltsenter stenges. Dette gjelder plattformene Huldra, Brage, Veslefrikk A, Veslefrikk C og Oseberg C.

- Ikke forsvarlig

— Med det omfanget streiken har på Oseberg Feltsenter og Heidrun-plattformen, vil det ikke være praktisk eller sikkerhetsmessig forsvarlig å opprettholde produksjonen. Vi har derfor ikke noe annet valg enn å stenge ned produksjonen ved installasjonene som blir rammet hardest, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for undersøkelse og produksjon i Norge.

Landanlegget Tjeldbergodden på Nordmøre - som får gass fra Heidrun-plattformen - er stengt på grunn av manglende olje- og gassleveranser. Deler av produksjonen Sture-terminalen i Hordaland vil også bli stengt, og Mongstad-anlegget i Hordaland blir berørt, ifølge Statoil.

600 ansatte hentes

De streikende arbeider på Oseberg (Statoil), Heidrun (Statoil), Skarv (BP, ESS) og det flytende forsyningshotellet Floatel Superior (ESS).

Statoil opplyser at rundt 300 andre ansatte i selskapet og hos andre leverandører transporteres til land fra Oseberg Feltsenter. Personell på Oseberg Sør og Oseberg Øst vil inntil videre bli sysselsatt om bord. Fra Floatel Superior transporteres 330 ansatte til land.

- Kan komme opptrapping

I et møte fredag klokka 10 blir det klart om streiken på sokkelen trappes opp. Men det ligger ikke an til noen stor opptrapping, ifølge Leif Sande i Industri Energi.

— Vi kommer aldri til å ta ut gasseksporten, for det har vi ikke noe behov for. Men det kan komme en opptrapping av streiken innen oljeproduksjonen, for da rammer vi selskapene, ikke samfunnet, sier Sande til NTB.

Bakgrunnen for at fagforbundene gikk til streik var blant annet uenighet med arbeidsgiversiden om pensjonsordninger.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Rådet om å holde avstand til andre kan gjelde i flere år – Mange virker lei allerede.

  2. «Klart Brann skal hente Forren»

  3. – Det er veldig mange biler på veiene. Mange har tatt ferie samtidig.

  4. Ho var imot at hennar eigen son skulle få gifte seg

  5. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  6. Politiaksjon i Fyllingsdalen: – Mann dukket opp hos bedrift med våpen i hånden