— Flåsete sagt, betaler vi alt for godt.

Banksjef Jostein Stjern i Åford sparebank tilbyr 5,3 prosent rente på BSU-konto (boligsparing for ungdom). Det er skyhøyt over gjengs rente på boliglån.

Også ordinære sparekunder gjør lurt i å sjekke om banken de vanligvis bruker, henger med i svingene. Som oftest er det helt kostnadsfritt å flytte sparepengene, og jobben er gjort på få minutter.

Over lånerenten

Hos svenskeide Nordax, som driver med forbrukslån, får du fire prosent rente fra første krone. Også ordinære banker, som BN Bank og en rekke små sparebanker, tilbyr tett oppunder fire prosent.

Null gebyrer, null bindingstid og ubegrenset antall uttak er fellesnevner for de fleste.

- Rentesatsen på vårt høyrenteprodukt ligger over det mange av våre kunder betaler på boliglånet, sier Jan-Roger Vrabel, direktør for personmarked i Sparebanken Øst.

Forlanger du mer enn fire prosent på vanlig sparekonto, må du si fra deg fleksibiliteten og binde pengene i minst ett år.

Billig finansiering

Det at bankene kappes om sparepengene dine akkurat nå, er ikke tilfeldig. I normale tider er innskuddene viktig for at banken skal kunne låne ut penger. Nå er de blitt avgjørende for at enkelte banker skal kunne fortsette å vokse.

Grunnen er at finansmarkedet, der bankene vanligvis skaffer penger som lånes videre ut til kundene, er urolig. Det er blitt mer krevende for de små å skaffe nye innlån, og det er dyrt.— I disse tider er det veldig tydelig at innskuddsmidler er billigere finansiering enn alternativene, sier Kjell Arne Aasgaarden, seksjonssjef i Finanstilsynet.

Flere av bankene som tilbyr høyest rente, har spesialisert seg på kredittkort og forbrukslån. Finanstilsynet finner ingen grunn til å advare mot slike aktører, men anbefaler deg å sjekke hvilken sikkerhet de tilbyr. Kun banker i EØS-området har adgang til å ta imot innskudd.

— Banker som har tillatelse til å drive virksomhet i Norge, må være medlemmer av en innskuddsgarantiordning som minst tilfredsstiller kravene i EU, sier Aasgaarden.

Mistekravet i EU er 100.000 euro, drøyt 750.000 kroner med dagens kurs. I Norge garanterer Bankenes sikringsfond for innskudd opp til to millioner kroner.

— Bare norske banker og utenlandske banker som etter søknad er tatt opp som medlemmer av sikringsfondet, er med på denne ordningen, opplyser Aasgaarden.

Lar de små kjempe om teten

Krav fra europeiske myndigheter om at bankene må bli mer solide, er en annen grunn til at kampen om innskyterne hardner til. Får banken fatt i flere sparepenger, kan finansieringskostnadene reduseres og utlånene økes.

Eksperter spår at bankene i tiden fremover vil lansere stadig nye produkter for å tekkes sparefolket.

Nordea har innført en bonusordning, der du premieres for å forlenge spareperioden ut over ett år. SR Bank i Stavanger forsøker seg med en sparekonto med månedlig fastrente.

Selv om innskudd blir stadig mer attraktivt også for de største bankene, er sjansen liten for at de blir å finne på toppen av rentebarometrene.

— Vi vil neppe ta opp konkurransen med små, lokale sparebanker på dette området, fordi vi har tilgang til det europeiske markedet der vi kan låne til en relativt billig penge. Lokale banker hviler i større grad på innskuddsmidler, og det påvirker hvordan de priser sine innskudd, sier assisterende regionsjef i Nordea, Magnar Meslo.

- Vi må være blant de tre beste

Sparebanken Øst tiltrekker seg sparepenger fra hele landet gjennom sin nysatsing Topprente.no.

Akkurat nå tilbyr banken en rente på 3,71 prosent fra første krone. Hvem som helst kan bli kunde, løsningen er gebyrfri, og det er ingen begrensninger på antall uttak.

— Det er ingen vits i å ligge på niendeplass på rentebarometrene. Vi må være blant de tre beste for å bli lagt merke til, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Per Øyvind Mørk.

Rentebarometrene hos aktører som Finansportalen og Dine Penger er den viktigste markedsføringskanalen, ifølge personmarkedsdirektør Jan-Roger Vrabel. Så lenge Topprente.no ligger høyt oppe, kommer kundene av seg selv.

Foreløpig er høyrenteproduktet en beskjeden finansieringskilde for banken, men kundetilstrømningen siden starten for ett år siden har vært større enn initiativtakerne turde håpe på, understreker Vrabel.— Hovedgrunnen til at vi har lansert dette produktet, er at vi ønsker å lære noe, og å prøve noe nytt. Hvor høyt må vi gå før markedet responderer? sier han

Spareløsningen svært billig å drive, fordi alt er nettbasert. Vrabel anslår at banken bruker et halvt årsverk på jobben.

— Dersom løsningen hadde gitt merarbeid for de ansatte, ville vi ikke greid å operere med så høy rente, sier Vrabel.

Sjekk hvordan du ligger an

Har du 100.000 kroner til overs, og banken tilbyr tre prosent rente, blir avkastningen 3000 kroner i året før skatt. Flytter du pengene til en bank med fire prosent rente, øker avkastningen til 4000 kroner.

Jo høyere sparebeløp, desto mer er det å tjene på å bytte bank. Har du 500.000 kroner, øker den årlige gevinsten til 5000 kroner før skatt.

Egil Waldeland, rådgiver i Norsk Familieøkonomi, anbefaler deg å sjekke rentebarometrene med jevne mellomrom.

— Det viktigste er at forbrukerne er bevisste på sine valg, og ikke godtar vilkår som er vesentlig dårligere enn det man kan få hos andre banker, sier han.