Eiendomsgiganten Olav Thon Eiendomsselskap håvet inn 998 millioner kroner i leieinntekter i årets første halvår — opp fra 938 millioner for ett år siden.

Nordmenns kjøpefeber er med på å gi klingende mynt i kassen for 89-åringen, Olav Thon.79 prosent av selskapets leieinntekter kommer fra kjøpesentre Thon eier helt eller delvis — fordelt over hele landet. Høyere omsetning for butikkene på kjøpesentrene gir økte leieinntekter for Thon fordi leien blant annet bestemmes av butikkenes omsetning.

Mannen med den røde toppluen eier selv 71 prosent av eiendomsselskapet.

Takk, Kristiansand!

— Det er jo en felles interesse for både eier av kjøpesenteret og eier av butikken at inntjeningen er bra. Veksten i privatforbruket i Norge er relativt bra, og dette er også synlig på kjøpesentrene, så vi er positive, sier finanssjef i Olav Thon-gruppen, Torgeir Tronstad.

Ifølge Tronstad har leieinntektene fra kjøpesentrene over flere år vist en stabil økning.

Thon kan i tillegg takke både sørlendinger og ålesundere for deler av økningen i leieinntekter. Sørlandssenteret i Kristiansand er et av de andre store prosjektene som har stått ferdig i løpet av det siste året, og står for mellom 20 og 25 prosent av økningen i leieinntekter.

Nylig sto også Amfi Moa i Ålesund klart - og det gjorde dermed også 5.700 kvm. som vil dra inn nye leieinntekter. Og Thon er på kjøpetur - i løpet av de siste månedene har Thon i tillegg sikret seg eierandeler i kjøpesentre i Dombås, Kragerø og Orkanger.

- Optimismen større i fjor

Samtidig har verdiveksten for Thons eiendommer bremset opp. Mens verdien økte med 340 millioner kroner i årets første halvår, var verdiveksten første halvår 2011 på hele 520 millioner kroner. Regnskapsregler gjør at selskapet ved hvert regnskap må vurdere eiendommenes virkelige verdi. — Optimismen var nok større i fjor, men det er fortsatt en viss verdiøkning i eiendomsporteføljen.

Det er med på å forklare at selskapets resultat før skatt har stupt fra 1025 til 778 millioner kroner på ett år.På ett kvartal synker driftsresultatet fra 787 til 599 millioner kroner.

Krisen i Europa og brems i verdensøkonomien bidrar til usikkerhet i Norge, og gjør at verdiøkningen av Thons eiendommer i første halvår i år er langt fra like kraftig som over samme periode i fjor.