Det er engang slik at Apple er flinke til å fange folks oppmerksomhet. Som da de lanserte iPad 3(«the new iPad»), og nå senest iPhone 5, var LTE et hett tema. Ville den få LTE, og vil det fungere her hjemme?

iPad støtter ikke LTE i Europa, og iPhone 5 kan i det store og hele foreløpig ikke brukes med LTE-nettene her i landet, selv om Telenor tror den kan komme til å virke i deres 4G-nett, som de ikke har åpnet enda.Det er synd for den som kjøper iPhone 5, men det kan være verdt å merke seg at en rekke andre produkter fra konkurrentene støtter teknologien.

Men hva er LTE, og hva kan du bruke det til? Er dette noe du bør se etter når du kjøper din neste mobil eller neste nettbrett?

LTE — superbredbånd over lufta

Enkelt forklart er LTE en teknologi som brukes i det nye såkalte 4G-nettet som bygges ut. Telefoner og annet utstyr som kobler seg opp til dette nettet kan i teorien laste ned med inntil 100 Mbit/s og laste opp med inntil 50 Mbit/s.

Til sammenligning er det man kan kalle en kraftig bredbåndslinje hjemme på 50 Mbit/s ned og 20 Mbit/s opp. De aller fleste av oss har lavere hastigheter enn dette hjemme.

Grovt forklart er altså LTE dobbelt så raskt som en god bredbåndslinje - eller raskere.

Dette betyr at du kan laste ned store filer på veldig kort tid til mobilen eller nettbrettet ditt. Det viktigste er imidlertid at nettsider, nettradio og musikktjenester som for eksempel Spotify vil laste mye raskere. Du vil i praksis oppleve svært liten ventetid når du bruker LTE.

LTE en med andre otrd svært rask Internett-tilkobling for mobiltelefoner, nettbrett og PC-er.

Teknisk sett

LTE er en videreutvikling av GSM- og UMTS-mobilnettene. Disse kalles 2G og 3G fordi de er andre og tredje generasjon mobilnett. Siden LTE er «etterfølgeren» kalles teknologien 4G, eller fjerde generasjon.

Det foregår for øvrig en diskusjon om hvorvidt LTE kan kalles 4G, men det er en annen historie. I praksis markedsføres LTE som 4G.

LTE er en teknisk standard for overføring av data trådløst via mobilnett. Det er en forenkling av dagens 3G-nett, ved at det utelukkende er et datanettverk, eller et IP-nettverk. I utgangspunktet gir LTE bare tilgang til Internett.

Det vil likevel være mulig å ringe over LTE-nettet, men dette krever at det benyttes samtaler over data (voice over IP), litt på samme måte som at Skype benytter Internett til å overføre samtaler.

Du vil ikke trenge å forholde deg til dette i praksis. De aller fleste telefoner vil benytte benytte 3G- eller GSM-nettene i tillegg til 4G, og dermed også til samtaler. Når samtaler over LTE blir tilgjengelig vil du fortsatt kunne ringe som vanlig.

Frekvenser

LTE bygges ut på forskjellige frekvenser. Mens for eksempel 3G-nettet benytter 900- og 1900 MHz-båndene i Norge, benytter operatørene 2600- og 1800 MHz-båndene til utbygging av LTE.

Dersom du skal bruke en telefon eller et nettbrett med LTE i Norge, må den støtte LTE over de samme frekvensene som brukes her i landet.

Eksempelet Apple iPhone 5 støtter ikke LTE over 2600 MHz-båndet, og kan dermed ikke kommunisere med sendere på denne frekvensen. I praksis betyr dette at iPhone 5 ikke kan brukes til LTE i norske byer.

NetCom har imidlertid også LTE-nett i 1800 MHz-båndet, som iPhone 5 har støtte for. Det betyr at telefonen i teorien skal klare å koble seg opp mot dette nettet. NetComs LTE-nett på 1800 MHz er bygget ut langs kysten fra Østfold og ned mot Agder-kysten.

En del andre telefoner og nettbrett støtter imidlertid 2600 MHz-båndet, som er langt mer utbredt.

Også Telenor bygger sitt LTE-nett hovedsakelig i 2600 MHz-båndet. Dette er imidlertid i skrivende stund ikke åpnet for offentligheten, men det er aktive testbasestasjoner mange steder. Telenor skal åpne sitt nett i løpet av høsten.

LTE i praksis

Vi har testet LTE ved flere anledninger, og opplever at hastighetene er svært gode. Du kan altså forvente at du vil få kjapp internettilgang når du er koblet opp mot LTE-nettverk.

For et år sidentestet Mobili.no hvorvidt man med et LTE-modem kunne erstatte ADSL-linjen. Vi opplevde svært gode hastigheter.

Nyligtestet de også NetComs 4G-ruter, som er en erstatning for vanlig ADSL-modem. Dette gir høye hastigheter, og mange grunner til å si opp ADSL-abonnementet.

Foreløpig har vi ikke testet telefoner med teknologien, men det er rimelig å anta at du også vil oppnå svært høye hastigheter på telefoner og nettbrett.

Hvor er det LTE?

Som nevnt er det bare NetCom som har åpnet LTE-nett her i landet. Det gjorde de allerede i 2009, og har siden bygget det ut hovedsakelig i de store byene.

Det betyr at du hos NetCom får dekning i Trondheim, Oppdal, Bergen, Voss, Geilo, Stavanger og Sandnes,Oslo, Lillehammer, Østfold-byene, Vestfold-byene, Arendal, Kristiansand og Mandal. De har i tillegg bygget ut LTE i en rekke populære hytteområder, som for eksempel Norefjell og Trysil.

Her finner du NetComs dekningskart. (ekstern link)

Siden Telenor ikke har åpnet sitt LTE-nett foreløpig gjenstår det å se hvor de kommer til å tilby av dekning. Det er naturlig å anta at de store byene i alle fall vil være dekket.

Hvilke telefoner og nettbrett har LTE?

Det finnes allerede en del telefoner og nettbrett på markedet som har støtte for LTE. Noen yterst få av disse selges allerede i Norge, men mange er nå på vei.

NetCom markedsfører den nevnte 4G-ruteren, og i tillegg Huaweis «lommeruter» E589. Telenor tilbyr en tilsvarende løsning levert av ZTE, som vil gi 4G-hastigheter når de åpner nettet sitt.