Dette er antagelig den siste sjansen Nokia har til vise om samarbeidet med Microsoft har livets rett, sier den finske teleanalytikeren Mikael Schröder.

Nokia slo på stortrommen da de i går ettermiddag presenterte den nye mobiltelefonen Lumia 920 i New York og Helsingfors.Innmaten, eller programvaren, i smarttelefonen er Microsofts Windows 8 som lanseres senere i høst. Målet er å stå i mot konkurransen fra Apple, som allerede neste uke lanserer en ny iPhone.

Ryktebørsen

De siste dagene har internasjonale medier flommet over av spekulasjoner og noen lekkasjer om innholdet i, utformingen av og prisen på de nye telefonene.

Analytikerkorpset som følger mobilmarkedet er skeptisk avventende til den Lumia-versjonen.

«Kritisk for Nokia»

Nokia-aksjen falt nesten 13 prosent på børsen i Stockholm i går. Da børsene åpnet i USA, falt aksjen helt ned til 15 prosent, før den tok seg opp til rundt 11 prosent halv syv i onsdag kveld.

- Denne høsten er kritisk for Nokia. De nye Lumia-telefonene kan være et bære eller briste for dem, sier Teemu Perälä i forvaltningsselskapet Alfred Berg Asset Management i Helsingfors til nyhetsbyrået Bloomberg.

- Man skaper ingen snuoperasjon med bare nye produkter. Det tar tid før vi ser utfallet, og det er uklart hvor stor aktør Nokia er innenfor smarttelefoner på sikt, sier Nordea-analytikeren Martti Larjo til den finske avisen Hufvudstadsbladet.

- Det er ikke så viktig hva de viser i dag. Det viktigste for Nokia er å gjenvinne operatørenes tillit, sier Juuso Kenkkilä i finske Ålandsbanken.

Utkonkurrert

Siden midten av 1990-tallet og frem til for noen få år siden var Nokia suveren på verdenstoppen i mobilindustrien.

I 2007 lanserte Apple sin iPhone. Nokia var helt uforberedt og klarte aldri å gjenta suksessen i utviklingen av den nye generasjonen mobiltelefoner, de såkalte smarttelefoner.

I dag er Nokia er helt utkonkurrert av amerikanske Apple og sørkoreanske Samsung som sammen har 85 prosent av det globale markedet for smarttelefoner.

Nokia/Microsoft hadde bare 2,7 prosent av dette markedet i andre kvartal i år, ifølge tall fra amerikanske analyseselskapet Gartner.

Taper penger

Nokia «brenner» penger i den harde globale konkurransen i mobilmarkedet.

I andre kvartal tapte mobilprodusenten 6 milliarder kroner av en omsetning på 55 milliarder.

Aksjekursen har stupt fra 266 svenske kroner på topp i 2007 til under 20 kroner på Stockholmsbørsen i går.

Nye løsninger

I 2010 hentet finnene inn Microsoft-mannen og canadieren Stephen Elop (48) som ny toppsjef.

Han vraket gamle løsninger og innledet samarbeidet med Microsoft om å lage smarttelefoner med amerikanernes Windows-programmer som plattform.

Med Windows 8 er det lagt grunnlag for sømløs kommunikasjon mellom PC-er, nettbrett, mobiltelefoner og X-box.