Prisen for Cermaqs meget lønnsomme fôrvirksomhet Ewos er 6,5 milliarder kroner.

Kjøperen er oppkjøpsfondene Altor og Bain Capital, og de betaler kontant, skriver Cermaq i en børsmelding.

6,5 milliarder er 300 miilioner enn selskapet tidligere har antydet som en akseptabel pris.— Vi er veldig glade for å nå ha klart å sluttføre dette til en verdi som er høyere enn den vi indikerte for noen uker siden, sier finansdirektør Tore Valderhaug i Cermaq til DN.no.

«Betydelig potensial»

Altor og Bain Capital har fulgt akvakultursektoren gjennom flere år, og ser betydelig potensial i å arbeide med ledergruppen i EWOS for videre utvikling av virksomhetens verdensledende fiskefôrvirksomhet, ifølge meldingen.

Kjøper vil være et norsk selskap som er etablert for formålet.

Staten kontrollerer 59,17 prosent av aksjene i Cermaq, etter å ha kjøpt seg ytterligere opp i selskapet.

Styret i Cermaq melder at de vil fortsette arbeidet med å videreutvikle selskapets betydelige oppdrettsaktivitet i Norge, Canada og Chile.

Fikk kamp

Onsdag kom nyheten om at også det britiske oppkjøpsfondet Permira var interessert. De skal ifølge DN ha lagt inn et høyere bud enn vinneren.

Også det John Fredriksen-kontrollerte oppdrettsselskapet Marine Harvest meldte sin interesse for Cermaqs meget lønnsomme fôrvirksomhet Ewos tidligere i år, men i juni takket selskapet nei til budet fordi de mente summen var for lav.

Oppgjør er altså kontant ved gjennomføring, som er ventet ved månedsslutt i oktober. Cermaq venter å utbetale 4,5 til 5,0 milliarder kroner eller 48 til 54 kroner per aksje til sine aksjonærer.

«Midlene vil bli benyttet til å redusere selskapets samlede lån, for å sikre en fortsatt solid egenkapital og overholdelse av alle finansieringsforpliktelser for den gjenværende virksomheten, samt å realisere en ekstraordinær utdeling til selskapets aksjonærer», heter det i børsmeldingen torsdag.