Miljøaktivistene håper å stanse planene om å drive oljevirksomhet i området. Plattformen Leiv Eiriksson, som eies og opereres av det norske selskapet Ocean Rig, er for tiden utleid til skotske Cairn Energy.

Greenpeace har forfulgt riggen siden den forlot Tyrkia for en måned siden. Greenpeace-skipet Esperanza har også blitt forfulgt, men av danske marinefartøyer.

Gummibåter

Søndag morgen norsk tid brukte aktivistene hurtiggående gummibåter for å komme helt fram til plattformen. Deretter festet de en overlevelseskapsel ved siden av selv boret, slik at det ikke lenger er mulig å bore etter olje med riggen.

– Vi setter alt inn denne gangen. Inntil videre har vi med forsyninger til ti dager, sier kommunikasjonssjef Birgitte Lesanner i Greenpeace til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Et dansk marineskip befinner seg i området, men skal ikke ha forsøkt å hindre aksjonen.

Vil bore i år

Sju store oljeselskaper har formell tillatelse til å lete etter naturressurser utenfor Grønland, men bare Cairn Energy planlegger å begynne boringen i år.

En femdel av de utvinningsbare hydrokarbonreservene i verden finnes i Arktis, ifølge målinger fra USAs geologiske institutt. Risikoen for oljeutslipp er blitt nevnt som en av de viktigste årsakene til at man ikke bør bore i det kalde vannet ettersom det vil være nærmest umulig å rense.

Nå er det planer om å bore fire testbrønner med en dybde på 1,5 kilometer. Ingen har noensinne tidligere forsøkt å bore så dypt i Arktis, ifølge avisa The Guardian. Ettersom boringen bare kan skje i løpet av en kort periode i sommerhalvåret, håper Greenpeace å ødelegge tidsskjemaet med sin aksjon.