Les også:

Økokrim gikk i går tungt inn i gjødselkonsernet Yaras lokaler i Bygdøy Allé i Oslo. Der ble flere beslag gjort av politiets etterforskere, og selskapet er nå siktet for grov korrupsjon i India.

Sakens kjerne er utbetalinger i 2006— 2007 på én million dollar, i underkant av seks millioner kroner, til en konsulent. Han ble hyret inn i forbindelse med at Yara vurderte å slå seg opp i verdens tredje største gjødselmarked, India. Nordmennene inngikk en intensjonsavtale med det statlig kontrollerte gjødselsamvirket Krishak Bharati Cooperative Limited, også kjent som Kribhco.

Sammen skulle de to selskapene produsere og markedsføre kunstgjødsel i et selskap der begge eide halvparten. Men bare måneder senere rant intensjonsavtalen ut i sanden.

Ifølge Yara ble konsernsjef Jørgen Ole Haslestad gjort oppmerksom på den tvilsomme utbetalingen 14. april i år, etter at en ansatt sa ifra.

Skuffet

Dermed er Yara nå blitt involvert i tre alvorlige saker på kort tid. Så sent som 8. april ble selskapet klar over mulig korrupsjon i Libya. I fjor høst ble det kjent at Yara mistenker sin partner i Australia, inderen Pankaj Oswal, for å stikke av med penger.

Haslestad sa i går at han er skuffet over at ikke saken i India er oppdaget tidligere. Han har bestilt en granskning av alle selskapets større internasjonale partnerskap og leverandørforhold.

- Det er et betydelig antall land og selskaper vi går igjennom, sier han.

I tillegg til Libya, Australia og den skrinlagte prosjektet i India, har Yara tett samarbeid med selskaper Trinidad og Tobago og Qatar når det gjelder produksjon. Yara har dessuten flere samarbeidspartnere for å distribuere gjødsel verden over, de selger gjødsel i 150 land. Ifølge Haslestad er det normalt i store selskaper å gjøre slike gjennomganger. Men Yara har aldri gjort dette. Nå har selskapet fått tre problemer på få måneder. De mulige feilstegene ble gjort under Haslestads forgjenger, Thorleif Enger.

Mistillit?

- Er dette en mistillitserklæring til Thorleif Enger?

— Det skal jeg ikke uttale meg om. Jeg gjør det jeg mener er riktig, så får andre ledere gjøre det de mener er rett. Enhver leder har sin stil, og jeg har min.

- Regner du med å finne noe i disse undersøkelsene?

— I enhver gjennomgang av forskjellige avtaler finner man ting som kan optimeres, det tror jeg nok. Vi har laget en plan og bestemt hvilke selskaper vi skal starte med. Vi har delvis også dratt inn ekstern hjelp.

Enger, som ledet selskapet frem til 2008, er selv ordknapp om granskningen av avtaler fra sin tid i selskapet.

— Dette er et initiativ Yara har tatt, og jeg kan ikke uttale meg om det, sier han.

Han sier han ikke kjenner bakgrunnen for Yaras valg om å sjekke seg selv og sine partnere, og at han nå ikke vil uttale seg til pressen.

— Med tid og stunder kan jeg jo finne på å si noe om hva som har skjedd, men ikke nå.

Han vil derfor heller ikke redegjøre for sitt kjennskap til saken i India.

Ifølge Haslestad er ingen suspendert etter at utbetalingen ble kjent.

India-saken

Informasjonssjef Asle Skredderberget sier Yara har funnet ut hvem som faktisk betalte ut pengene, men ikke hvem som godkjente den omstridte millionoverføringen.

- Hvor høyt opp må man i Yara for å kunne godkjenne en utbetaling på en million dollar?

— Du må et stykke opp.