I februar kansellerte indisk høyesterett 122 mobillisenser i landet, hvorav 22 tilhører Uninor. 2. juni trer dommen i kraft, og lisenshaverne må etter den datoen legge ned driften.

Myndighetene i landet har sagt at lisensene skal utlyses på nytt, gjennom en auksjon. Men tidligere har de sagt at det vil ta minst et år å få avviklet denne.

Milliarder i spill

I så fall risikerer Telenor å miste investeringen selskapet har gjort i landet på 15–20 milliarder kroner.

Telenor og den norske regjeringen har lagt full tyngde inn i saken i håp om å få utsatt fristen på 2. juni eller avviklet auksjonen kjapt. Blant annet hadde nylig næringsminister Trond Giske og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas møter med to sentrale statsråder for å ta opp saken.

Det var varslet at det indiske teletilsynet Trai skulle komme med detaljer rundt auksjonen denne uke, men i skrivende stund har dette ennå ikke skjedd.

Ifølge The Times of India har Trai i stedet avvist Telenor og andres selskaper krav om å få tilbake lisenspengene som er betalt. Men dette skal endelig bestemmes av regjeringen.

Demonstrasjon på tirsdag

Så nå begynner tiden å renne ut for Uninor. Selskapet sysselsetter rundt 14.000 i eget selskap og hos partnere i India. Frykten for at de mister jobbene sine etter 2. juni øker.

Og tirsdag demonstrerte rundt 800 av de ansatte i Dehli, hvor hovedkvarteret ligger.

Demonstrantene leverte også en appell til indiske myndigheter, herunder statsministeren og teleministeren, hvor de ber for jobbene sine. Rundt 2000 ansatte har skrevet under appellen. Her ber blant annet om at deres arbeidsgiver Uninor får en reell sjanse til å by på lisensene – og at ikke lisensene kanselleres før det skjer.

Trenger mer tid

Det påpekes i brevet at myndighetene i landet sier at de trenger mer tid for å gjennomføre auksjonen, men at det ikke har kommet signaler om datoen 2. juni kan forskyves – og om hva som vil skje fra 3. juni – da alle mister lisensen.

De ansatte påpeker konsekvensen for de ansatte som mister levebrødet og at de frykter at Uninor ikke vil by på lisensene hvis det drøyer med auksjonen.