Rentene på spanske statsobligasjoner har steget jevnt og trutt de senere ukene, etter økt frykt for at den spanske økonomien ikke skal klare å betale tilbake alle statsgjeld de har.

I løpet av formiddagstimene onsdag fortsatte rentene på spanske tiårs statsopligasjoner å stige, og var etter lunsj over 5,7 prosent. De samme rentene var nede i 4,9 prosent for en måned siden.

Bomtur for spansk auksjon

Årsaken til dagens markerte stigning var at den spanske staten forsøkte å selge statsobligasjoner for inntil 3,5 milliarder euro, eller 26,5 millarder kroner gjennom en auksjon. De hadde et minstemål om å selge 2,5 milliarder euro, og klarte akkurat det, med 2,59 milliarder euro.

Men at obligasjonsmarkedet ikke klarte å svelge hele salget til spanjolene bekymrer. Så mye at aksjemarkedet i europa var svakt, mens euroen om valuta også tapte terreng til dollar.— Den spanske gjeldsauksjonen gir næring til frykten blant de investorer som er bekymret for den finansielle helsen til land som Italia og Spania, ettersom disse landene har store problemer de skal løse, sier senior aksjerådgiver Mikkel Kierkegaard Petersen, i Nordea Private Bank i København til Bloomberg.

Økonomisk tilbakegang i mars?

Og han er ikke alene om dette synet.

- Auksjonsresultatet antyder at investorene fortsetter å være veldig forsiktige i forhold til spanske statsobligasjoner, sier rentestrateg Nick Stamenkivic hos RIA Capital Markets til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig er det tegn til at næringslivet i eurosonen har biltt holdt litt nede av svak ordreinngang i mars, som ifølge Reuters kan tyde på at regionen presses inn i en mindre økonomisk tilbakegang.

— Det er fortsatt en fare for en økonomiske tilbakegang i Europa. Det er ikke klart hvor vekstdriverne vil ligge innenfor eurosonen, og det finnes fortsatt noen faresignaler i det store bildet, sier makrostrateg Philip Poole i HSBC Global Asset Management til Reuters.Det knyttet seg i dag også spenning til hvorvidt den europeiske sentralbanken (ESB) beholdt renten på rekordlave 1 prosent eller ikke. Tyskland har presset på for å få renten opp, mens andre har ment at det ville være nødvendig å fortsette å være i såkalt "krisemodus", med en lav rente.

Klokken 14.00 i dag ble det klart at ESB velger å beholde renten på 1 prosent.