Athens innbyggere våknet til nye innstrammingsvedtak – og utbrente bygninger etter nattens protestherjinger.

Blant bygningene som brant natt til i går var den nyklassiske Attikon-kinoen, en av få av sin type i den greske hovedstaden.

De nye kuttene, som regjeringen kjempet så hardt for å få vedtatt ved midnattstider søndag kveld, bidro til en fattet optimisme i markedene mandag. Vedtakene var en betingelse for at EU vil bidra med sin del til Hellas' andre krisepakke, på 130 milliarder euro.

Av 300 representanter, stemte 199 for, 74 mot og fire blankt. Resten avsto. 43 representanter fra regjeringspartiene PASOK og Nytt demokrati stemte mot og blir kastet ut av sine partier.

Arbeid gjenstår

Fortsatt gjenstår sluttføring av restruktureringen av landets gjeld til private låntagere, en prosess som forhåpentlig vil lette gjeldsbyrden med om lag 100 milliarder euro.

Aksjemarkedene i Europa steg forsiktig mandag ettermiddag. Lånerentene til Italia og Spania fortsatte å falle, slik de har gjort de siste to månedene, etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) tilbød ubegrensede lån til banksektoren i desember.

Må kjøpe direkte

Faren for en forverring av eurokrisen er ikke over. I et intervju med Aftenposten sier McKinsey-sjef Dominic Barton at han ikke tror ECBs støtte til bankene er mer enn en midlertidig nødhjelp mot krisen.

Mange mener ECB nå oppnår dette indirekte ved å låne til bankene – som på egen hånd kan kjøpe statsobligasjoner og presse lånerentene nedover.

— Jeg tror ikke det er en varig løsning. Det som må skje, er i mine øyne at ECB sier seg villig til å kjøpe statsobligasjoner, som er akkurat det tyskerne ikke ønsker skal skje, sier Barton.

Tysk næringslivsstøtte

McKinsey-toppens inntrykk er at tyske næringslivsledere støtter direktekjøp av statsobligasjoner fra sentralbanken for å holde landenes lånekostnader under kontroll.

- Vil forbundskansler Angela Merkel gå inn i historiebøkene som en stor leder, eller en som optimaliserer politikken for å bli gjenvalgt på kort sikt?

— Jeg tror ikke vi kan be italienerne, spanjolene og portugiserne om å jobbe hardere. De jobber livet av seg for å fikse problemene. Ber du om mer, når du et bristepunkt. Halvparten av spanske ungdommer går arbeidsledige, det er ustabilt.

For mye å tape

Barton sier han er optimist. Tyskerne tjener så mye på euroen at de vil forsvare den.

— Min eneste bekymring er et nytt sjokk, som Iran, et jordskjelv, Fukushima. Vi kommer i mål, forutsatt at det ikke kommer en torpedo ut av ingenting, noe som kan skje, sier han.

- Og Hellas, bør de droppe euroen?

— Det vil kunne utslette middelklassen i et land som bare har hatt demokrati i 30–40 år. Å utradere formue er veldig destabiliserende.

lms@ap.no

McKinsey-sjef Dominic Barton.
MIKE SEGAR/SCANPIX