Markedet frykter at ikke bare Hellas, men også Portugal, skal presses ut av euroen.

På toppmøtet i Brussel mandag diskuterte eurotoppene igjen hvordan Hellas skal kunne reddes ut av sin økonomiske hengemyr.

Som begrunnelse for tiltakene, pengestøtten og den mulige utkastelsen av euroen, har de lenge understreket at Hellas er et særtilfelle i eurosonen.

Men nå tester markedet om Portugal er i samme båt som de mer solide eurolandene – eller om de sitter på med grekerne.

Mandag skjøt rentene på den portugisiske statsgjelden til værs i et marked der handelen nesten stoppet helt opp. Renten på 5-årig statsgjeld steg til rekordhøye 23 prosent, en oppgang på mer enn to prosentpoeng i løpet av dagen.

Mindre enn Hellas

Portguals økonomi, som er mindre enn Hellas’, er i utgangspunktet i bedre stand: I Pengefondets 2012-anslag beregnes statsgjelden til å være 111,8 prosent av bruttonasjonalprodukt, mens den greske er 189,1 prosent. Men i Portugal er også husholdningene og næringslivet meget tungt belånt. Bankene er også storeiere av portugisiske statsobligasjoner, som nå stuper i verdi.

Landet har allerede fått en redningspakke på 78 milliarder euro fra EU og Pengefondet, og skal etter planen klare seg selv først neste år. Med dagens renter, ser det nesten umulig ut.

Fredag den 13. Rentene på den portugisiske statsgjelden steg voldsomt etter at Standard & Poor’s på fredag 13. januar nedgraderte landets statsobligasjoner til såkalt «søppelstatus». Før nedgraderingen var renten på landets 10-årige statsobligasjoner 12,5 prosent. I går steg renten 1,3 prosentpoeng til 17,1 prosent.

Det forsterker frykten for at eurolederne før eller senere må velge mellom å låne Portugal enda mer penger – eller presse landets private långivere til å ta tap, slik de har gjort i Hellas.

Ber om mer

Lederen for Portugals NHO har allerede bedt om 30 milliarder mer i kriselån.

IMF anslår at landets økonomi vil krympe 3 prosent i år – og ikke krype oppover igjen før 2013. I mellomtiden gjennomføres tiltak som lengre arbeidsdager, kutt i lønninger og økte skatter. Det er ikke veldig populært.

Ekspresident er skremt

Tidligere statsminister og president Mário Soares mener den økonomiske ulykken kan være en trussel mot det unge demokratiet i landet.

Han er sjokkert over synet av soldater som demonstrerte i gatene mot lønnskutt og reduksjon i militærutgiftene.

– Når selv militæret går ut i gatene, må vi våkne. Hvis hæren for alvor har bestemt seg for å gripe inn, vil EU og IMF da hjelpe oss? spør han som var én av arkitektene bak nellikrevolusjonen i 1974. Da gjennomførte en gruppe offiserer et militærkupp og innførte demokrati i landet etter 48 års diktatur.

Utviklingen i Portugal står i kontrast til bedringen for to av eurosonens utsatte tungvektere, Spania og Italia. Italia lånte i går penger i ti år til en rente på 6,08 prosent. Det er 0,9 prosentpoeng lavere enn ved et tilsvarende salg i desember.

Rentene på italienske og spanske obligasjoner er falt etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) i desember lot europeiske banker låne 498 milliarder euro, 3819 milliarder kroner, til lav rente i inntil tre år. Denne manøveren har redusert frykten for en brå bankkollaps – og åpner for at bankene kan kjøpe statsobligasjoner og tjene penger på forskjellen mellom ECBs lave utlånsrente og de høye, statlige lånerentene.