Folk kan ikke regne med å få nødpass, sier politiet

Folk som i siste liten oppdager at passet har gått ut på dato, kan ikke regne med å få nødpass.

Et slikt pass godtas ikke i flere land og politiet sier nå at folk ikke lenger kan regne med å få slike pass om de ikke har søkt om nytt pass.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Politiinspektør Torill Sorte i Sørøst politidistrikt sier til NRK at flere land nå nekter å godta nødpass, og at nødpass kun er beregnet på dem som har mistet passet sitt på reise.

På grunn av pandemien avbestilte de fleste av oss utenlandsturer i fjor. Mange droppet samtidig planen om å få fornyet passet. I vår frarådet politiet folk fra å bestille utenlandsreisen før passet er sjekket.

I et normalår får politiet omkring 700.000 søknader om nye eller fornyet pass. I fjor søkte 400.000 færre enn vanlig om pass, opplyste Politidirektoratet til NTB i april.

Tallene omfatter også barn, som fornyer pass oftere enn voksne, og nye statsborgere.

En million må ha nytt pass – turen til utlandet kan ryke

Venter lange køer

På grunn av pandemien avbestilte de fleste av oss utenlandsturer i fjor. Mange droppet samtidig planen om å få fornyet passet. I et normalår får politiet omkring 700.000 søknader om nye eller fornyet pass. I tillegg var det i fjor 400.000 færre enn vanlig som søkte om pass, opplyser Politidirektoratet. Tallene omfatter også barn, som fornyer pass oftere enn voksne, og nye statsborgere.

Politiet frykter at alle som trenger nytt pass, og myndighetenes smitteverntiltak som passkontorene må forholde seg til, kan føre til lange ventekøer for å få pass.

Avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet opplyste i april at etaten da hadde stor oppmerksomhet på situasjonen. Det skulle legges planer for hvordan det ville løses sammen med politidistriktene. Det kunne blant annet bli aktuelt å utvide åpningstidene.

Publisert: