Milepæl for Equinor, Shell og Total: Alt klart for norsk CO₂-lager
Tirsdag markerer toppsjefene i Equinor, Shell og Total at Stortinget har gitt tommelen opp til milliardstøtte til et CO₂-lager på norsk sokkel.

Mandag vedtok Stortinget at de norske prosjektene for fangst og lagring av CO₂ vil få milliardstøtte fra staten. Tirsdag markerer Total, Shell og Equinor at Stortinget dermed har lagt til rette for CO₂-lageret Northern Lights utenfor norskekysten.
De tre selskapene gjorde en betinget investeringsbeslutning i Northern Lights i mai i år og er nå i ferd med å opprette et felles selskap som skal styre prosjektet og drive forretningsutviklingen innen CO₂-lagring.
Den første delen av prosjektet skal koste 6,9 milliarder kroner, oppga Equinor da selskapene leverte inn utbyggingsplanen i mai.
Betingelsen var at Stortinget skulle godkjenne den nødvendige støtten til prosjektet. Nå er dette hinderet passert, og da kan arbeidet med CO₂-lageret begynne for alvor.
Nå kan Equinor-sjefen og kollegene begynne å selge prosjektet for alvor. Equinor har intensjonsavtale med en rekke industriselskaper som ønsker å frakte CO₂ med skip til Norge for å lagre gassen her.
– Det er ikke hypotetisk lenger. Nå er det et virkelig prosjekt, sier Opedal.
– Nyskapende
«Northern Lights er virkelig et nyskapende prosjekt, og det første i sitt slag som tilbyr en løsning som gjør det mulig å kutte utslipp fra industrielle utslippskilder i Norge og Europa», skriver konsernsjef Opedal i en melding.
Staten skal dekke rundt 16,8 milliarder av en total regning på 25 milliarder kroner for fangst og lagring av CO₂. Satsingen er døpt til Langskip.
CO₂-en skal fanges i industrien på Østlandet, gjøres flytende og fraktes med skip til en mottaksterminal for CO₂ ved Naturgassparken i Øygarden i Vestland.
Rådgiver for klima og industri Olav Øye i Bellona er fornøyd med at prosjektet nå er i gang. Flere europeiske aktører vurderer å sette i gang fangstprosjekter. – Byggestart for CO₂-lageret skjer samtidig som EU-kommisjonen vurderer en rekke europeiske prosjekter som har søkt om milliardbeløp for å fange og lagre CO₂. Dette blir trolig startskuddet for utrulling av denne klimateknologien i Europa, sier Øye.
Lagringen koster 14 milliarder
Northern Lights er altså navnet på selve CO₂-lageret der Equinor, Shell og Total vil lagre CO₂ permanent i et reservoar på sokkelen.
Staten har anslått at bygging og ti års drift av dette lagringsprosjektet vil koste 14,2 milliarder kroner. Av dette dekker Equinor og partnerne 3,8 milliarder og staten 10,4 milliarder.
Lagringsprosjektet består av to faser:
- I første fase skal Northern Lights kunne lagre 1,5 millioner tonn CO₂ i året fra 2024 og opptil 40 millioner tonn CO₂ totalt. Fangstprosjektene på Norcem og Fortum vil totalt gi 800.000 tonn CO₂ i året.
- I andre fase skal CO₂-lageret kunne ta mot 5 millioner tonn CO₂ i året, totalt opptil 100 millioner tonn.
På en pressekonferanse tirsdag takket Equinor-sjefen regjeringen, Stortinget og kollegene i Shell og Total for samarbeidet for å få dette til.
– Dette har ikkje skjedd av seg selv. Northern Lights er modnet frem til det prosjektet det er nå, sier han.
Viktig for Shell og Total
Shell-sjef Ben van Beurden er fornøyd med Norges støtte til prosjektet. Han mener det kan gi et bidrag til å løse problemene for utslippstunge industrier. – Northern Lights er utformet for å levere en tjeneste til industrielle utslippskilder som nå kan gjøre noe med utslipp som ikke kan unngås, sier han.
– Karbonfangst og -lagring er nøkkelen til å oppnå karbonnøytralitet i Europa og er fullt ut en del av vår ambisjon om å bli klimanøytrale innen 2050, sier Patrick Pouyanné, styreleder og konsernsjef i franske Total.
Norcem er fornøyde
I tillegg til at arbeidet med CO₂-lageret kommer i gang, starter sementprodusenten Norcem arbeidet med fangstanlegget på fabrikken i Brevik etter nyttår. Dette skal koste over 3,3 milliarder kroner.
– Gjennomføringen av prosjektet er estimert til å ta cirka 3,5 år, og anlegget skal stå klart våren 2024, sier direktøren for bærekraft i Heidelberg Cement Northern Europe, Per Brevik.
Giv Brantenberg er general manager i Heidelberg Cement Northern Europe og styreformann i Norcem. Han sier at selskapet utreder muligheten for å bygge et tilsvarende anlegg i Sverige.
– Heidelberg Cements målsetting er å bidra til oppfyllelse av Parisavtalen- Etablering av verdens første fullskala karbonfangstanlegg i sementindustrien vil være et stort skritt i den retning for konsernet og industrien, sier Brantenberg.