Rekordlang vekterstreik: – NHO snakker ikke med oss

Tusenvis av vektere har snart streiket i fire uker. Fagforeningene skjønner ikke hvorfor 2 kroner mer i lønn er for mye, og NHO vil ikke uttale seg.

Vekterstreiken i år vil ha pågått ti ganger så lenge som forrige vekterstreik, når partene møtes til lovpålagt megling på fredag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Dette er ny rekord for hvor lenge en streik har vart, sier Anita Johansen, forbundsleder av Norsk Arbeidsmandsforbund (Naf). Hun representerer rundt 4.200 vektere. 1.500 av de er nå i streik.

Vekterstreiken i 2010 varte i ti dager. Streiken i 2012 var over etter kun tre. Den pågående streiken nærmer seg 30.

Hovedkravet fra fagforeningene er økte ulempetillegg for netter og helger, sammen med tiltak mot ufrivillig deltid og bedre opplæring for lærlinger.

En vekter som jobber nattetid tjener nå 26 kroner ekstra i timen. Hvis det er helg får de 46 kroner ekstra i timen. Det kommer oppå en timelønn på 184–194 kroner.

– Vi var villig til å akseptere rammen for arbeidsgivernes tilbud, men vi krevde at den skulle fordeles annerledes, sier Lars-Petter Larsen, forhandler for Parat.

Lars-Petter Larsen, forhandler i Parat, ønsker at vektere skal få to kroner mer når de jobber natt og helg. Det går ikke arbeidsgiversiden med på.

Arbeidsgiversiden tilbød 2,5 kroner tillegg på grunnlønnen til vekterne. Vekterne var villig til å akseptere 2 kroner tillegg på grunnlønnen, hvis helge- og nattilleggene også ble økt med 2 kroner, ifølge Parat. Det gikk ikke NHO Service og Handel med på.

Naf og Parats krav om tiltak mot ufrivillig deltid og at tillitsvalgte skulle involveres i utdanningen til lærlinger ble heller ikke imøtekommet.

EU presser Norge med nytt «trafikklys»-system

Ingen kommunikasjon

– Det eneste vi har å fortelle er at vi når som helst kan sette oss ved forhandlingsbordet og at vi skal i lovpålagt forhandling nå på fredag. Det er alt vi har å si, sier Baard Fiksdal, informasjonssjef i NHO Service og Handel.

Arbeidsgiversiden er generelt ikke interessert i å snakke om vekterstreiken.

Baard Fiksdal, informasjonssjef i NHO Service og Handel.

– Vi er interessert i en løsning. Annet enn det har vi ikke noe å si, sier Fiksdal når E24 ringer.

Partene i streiken har generelt lite kontakt. Etter tre uker med streik snakker de ikke med mindre de må.

– Arbeidsgiverne kommer ikke med tilbud og de snakker ikke med oss. Det virker ikke på meg som om arbeidsgiverne er interessert i å løse dette før lovpålagt megling, sier Larsen i Parat.

Uforståelig uenighet

NHO vil ikke uttale seg om uenigheten mellom partene. For fagforeningene fremstår den som uforståelig.

– Jeg skjønner og forstår ikke at de ikke er med på å øke tilleggene. Vi har nært det laveste helge- og nattillegget og de har ikke blitt rørt på over 10 år, sier Larsen.

Larsen mener 2 kroner økt grunnlønn og ulempetillegg ville vært innenfor rammen satt av arbeidsgiversiden. Kostnadene ville med andre ord vært de samme.

Har du høy lønn, er glad i trening, og jobber i et børsnotert selskap? Gratulerer, du er vinneren!

En mulig grunn til at NHO ikke gikk med på den annerledes fordelingen kan være at Vekteroverenskomsten har en garantibestemmelse som lurer i bakgrunnen. Den sier at dersom lønnsutviklingen til vekterne er under 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, så kommer det garantert penger i lønnsoppgjøret.

Vektere tjener i dag 88,4 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Siden garantien kom i 2010 var vekterne nærmest industrilønnen i 2016, da de tjente 90 prosent så mye som industriarbeiderne.

– Vi ville uansett ikke ramlet ned på under 85 prosent. Jeg håper arbeidsgiverne tar seg sammen til den lovpålagte meglingen på fredag og gjør sitt for å løse en streik som i utgangspunktet var unødvendig og nå har vart altfor lenge, sier Larsen.

To advokatfirmaer i sving: Dette er Motvind-konflikten
Publisert: