Nye skjenkeregler vekker harme i nord: – Dette er jo bare tull

Til tross for lav smitte enkelte steder, velger regjeringen å stramme inn på dagens skjenkeregler i hele landet. Det får ordføreren i Tromsø og utelivsaktører til å reagere kraftig.

OPPGITT: F.v. Arthur Mack, Pål Markussen og Harry Granås. Granås og Mack er svært kritiske til den nye innstrammingen.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

På en pressekonferanse fredag opplyste regjeringen at de viderefører de fleste nasjonale coronatiltakene.

De strammer samtidig inn på skjenkebegrensningene, og innfører skjenkestopp fra klokken 22 i hele landet. Tidligere ble skjenkingen stanset ved midnatt.

At de strammer inn på skjenkingen på steder hvor det er liten smitte, skaper harme i deler av Nord-Norge.

– Dugnad for hele landet

Harry Granås, eier av utestedene Jernbanen, No. 24 og Funpub i Tromsø, er blant dem som er lite imponert over de nye nasjonale tiltakene.

– Det er flott at de åpner for barn, det er aldeles glimrende – men at vi skal bøte for det skjønner jeg ikke. Jeg er oppgitt, sier Granås.

Granås er redd han må stenge uteplassene sine, når de nye reglene blir innført.

– Jeg blir bare helt oppgitt, rett og slett. Det kom så brått på, jeg hadde egentlig håpet det motsatte – at de skulle åpne for oss i nord som ikke har smitte. Men så skal vi delta på denne felles dugnaden for hele landet, det blir bare for dumt, sier Granås.

– Over helgen må vi vurdere om vi i det hele tatt blir å holde åpent. Dette er jo bare tull. Vi har jo ansvar for arbeidsplasser, så vi må vurdere dette med de tillitsvalgte rundt omkring, fortsetter han.

Les også

Utelivsaktørene må helle flere tusen liter øl rett i dass: – Vi blør sakte i hjel

– Totalt idiotisk

I Tromsø driver Frank Reite restauranten Verdensteatret.

Fredagens innstramninger faller heller ikke i god jord hos han.

– For oss i Tromsø så oppfattes dette som meget urettferdig. De har kastet regler på regler etter oss. Vi har ingen lokal smitte. At vi skal følge samme regler som Oslo finner jeg totalt idiotisk, sier en tydelig frustrert restauranteier.

Mange timer borte

Tromsø kommune opplyser til E24 at de har hatt 48 smittetilfeller siden jul. Restauranteieren funderer på hva som ville vært de nasjonale reglene om smittesituasjonen var omvendt.

– At de nasjonale reglene må følges overalt, det er bare tull. Reglene kan følges lokalt. Hvis Oslo hadde vært grønt, men Tromsø hadde vært rødt, ville de da stengt Oslo? Det hadde ikke skjedd, sier han.

Reithe er ikke i tvil om at de nye reglene vil påvirke driften.

– Det var tungt fra før, og det blir ikke lettere nå. De har allerede fjernet mange timer, og nå fjerner de 14 timer i uken til. Det er ikke folk nok ute til at det skal være smitte, sier Reithe.

Oslo gjør noen lettelser – fortsatt skjenkestopp

Ordføreren: – Uforståelig

Også ordføreren i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, møter de nye reglene med liten forståelse.

– Det er uforståelig. Vi har hatt 48 smittetilfeller siden jul. Vi har god kontroll, og vi har kompetanse til å justere og stramme inn om det skal være nødvendig. Per nå finnes det ingen smitte i byen omtrent, sier Wilhelmsen til E24.

UFORSTÅELIG: I likhet med bareierne har ordføreren skeptisk til de nye innskrenkningene.

Ordføreren minner om at næringslivet er helt avhengig av vintersesongen.

– Når de strammer inn nasjonalt, så synes jeg det er urimelig. Det er hele næringslivet som blir rammet i byen. Det gjelder ikke bare utelivet. For oss er det høysesong nå, og vi har klart å holde hodet over vann. Når vi fikk åpnet for skjenking, så klarte de akkurat å holde hodet over vann, nå er næringslivet helt fortvilt, igjen, sier Wilhelmsen.

Dette er endringene i tiltakene:

Skjenkestopp endres til kl. 22:

  • Skjenkebegrensningen gjelder hele landet, og endres fra midnatt til klokken 22.
  • Kun tillatt med skjenking ved servering av mat.
  • Det er samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder.
Utenlandske arbeidere med «strengt nødvendig» teknisk kompetanse får komme inn i landet
Publisert