Oslo Høyre gir opp planene om å danne byråd – Raymond Johansen fortsetter

Oslo Høyre gir nå opp planene om å danne byråd. Dermed fortsetter Raymond Johansen (Ap) som byrådsleder i Oslo.

FORTSETTER: Raymond Johansen (Ap) fortsetter som byrådsleder i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg opplyser til VG at Oslo Høyre gir opp planene om å danne byråd.

Før helgen fikk Rygg tid av ordfører Marianne Borgen (SV) til å sondere terrenget for et mulig Høyre-ledet byråd. Etter samtaler med de ulike partiene gjennom helgen, erkjenner Høyre at det ikke er mulig.

– Det har vært gode samtaler med alle, og vi opplever velvilje til å snakke sammen. Men det er klart at tallenes tale fra valget i 2019 står der. Slik det ser ut nå, er det ikke rom for å etablere et ikke-sosialistisk byråd i Oslo, sier Rygg.

Dermed fortsetter Raymond Johansen (Ap) som byrådsleder i hovedstaden.

Rygg skal møte Oslos ordfører Marianne Borgen i 12-tiden i dag for å komme med sin konklusjon etter samtalene. Det skjer etter at hele det rødgrønne Oslo-byrådet gikk av på onsdag etter at det ble flertall for mistillit mot MDGs Lan Marie Berg.

Deretter vil ordføreren orientere pressen om status etter sonderingene klokken 13 på Rådhuset.

Les også: Dette sier MDG-Lan etter skjebnedagen

AVGANG: Lan Marie Berg sier det har vært et sorgarbeid å forlate byrådet.

Fikk ikke lokket over MDG

Høyre var avhengig av at Miljøpartiet de Grønne (MDG) byttet side for å sikre flertall for et Høyre-styrt byråd. På søndag gjorde Oslo MDGs gruppeleder Sirin Stav det klart overfor NTB at det ikke kom til å skje.

– Et samarbeid med Høyre og Frp i Oslo er helt uaktuelt. Både i Oslo og regjering har Høyre kjempet mot mye av den grønne politikken vi har ført i Oslo de siste årene, sa Stav.

Rygg sier at hun har vært i samtaler med MDG – og at hun opplevde de samtalene som «konstruktive og fine».

– Men?

– MDG kan svare for dette selv, men jeg opplever at de føler seg bundet av å ha gått til valg på det byrådet som har sittet til nå – og mener det er ryddig å stå det løpet ut i denne perioden. Men det får de svare på selv, sier Rygg.

– Håper du at MDG kan skifte side i neste periode?

– Jeg er opptatt av å samarbeide med alle partier som bidrar til at vi kan gjennomføre mest mulig av vår politikk. Jeg tror at vi kan møtes med mange punkter med tanke på ambisjonene for å nå klimamålene i Oslo, sier Rygg.

Samtidig erkjenner hun at Høyre og MDG har sine uenigheter.

– Når det kommer til virkemidler opplever jeg at byrådet har en mer radikal tilnærming med mer tvang, sier Rygg.

Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

Har manglende tillit til Johansen

Høyres gruppeleder understreker at det er et tillitsproblem mellom bystyret og Raymond Johansen (Ap).

– Vi har fremdeles en spesiell situasjon i Oslo bystyre der vi har en byrådsleder som har avfeiet årsaken til mistillitsforslaget og stilte kabinettspørsmål. Han dannet en kløft mellom seg og bystyret, som er alvorlig for tilliten fremover, sier Rygg.

Hun sier at hun vil «ta et initiativ overfor partiene i bystyret for å få en tydeliggjøring for hva bystyret forventer av informasjon fra byrådet».

Oslo Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke skriver i en SMS til VG at også han ber byrådet holde bystyret bedre orientert fremover.

– Venstre forventer at det nye byrådet rydder opp i styringen av vannforsyningsskandalen og at de sørger for å holde bystyret orientert om dette og andre saker på en bedre måte enn det forrige byrådet gjorde, skriver Bjercke.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte seg bak MDGs Lan Marie Berg i mistillitssaken - og dermed måtte hele byrådet gå av.

Strid om informasjonsplikten

Bakgrunnen for mistilliten mot Lan Marie Berg var en kostnadssprekk på 5,2 milliarder kroner for Oslos nye reservevannkilde – som opposisjonen mener Berg skulle ha informert om tidligere.

VGs gjennomgang av saksdokumentene har tidligere vist at Berg ble informert ved minst fem anledninger om økte kostnader i enten deler eller hele prosjektet – uten å informere bystyret.

Raymond Johansen varslet i bystyremøtet onsdag ettermiddag at han vil stille kabinettsspørsmål, og forslaget fikk flertall.

Johansen ga i møtet sin full støtte til Lan Marie Berg og sa at det ikke er grunnlag for å si at informasjonsplikten er brutt. Han sa samtidig at man kunne involvert bystyret tidligere.

– Det kunne vært klokt å involvere bystyret på et tidligere tidspunkt på en egnet måte, sa Johansen i møtet.

Publisert: