Norwegian har nok penger til å overleve deler av vinteren

Norwegian-sjefen utelukker ikke konkurs når selskapet nå ikke får mer støtte fra regjeringen. – Det er ikke slik at vi er tom for cash i dag, sier finansdirektør Geir Karlsen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Nærings- og fiskeridepartementet sa mandag nei til at Norwegian får mer i støtte. Flyselskapet har bedt regjeringen om flere milliarder i støtte, skrev departementet i en pressemelding mandag morgen.

– Regjeringen har vurdert at det i denne situasjonen ikke er en forsvarlig bruk av fellesskapets midler, sier næringsminister Iselin Nybø i meldingen.

– Det er ingen tvil om at vi er svært skuffet, sa konsernsjef Jacob Schram under en pressekonferanse mandag formiddag og kalte beskjeden «en knyttneve i magen».

Derfor sa regjeringen nei til Norwegian

Utelukker ikke konkurs

På spørsmål fra salen om hvor stor konkursrisiko Norwegian står i svarte Schram at «han utelukker ingenting nå». Det gjelder blant annet oppsigelser, permitteringer og konkursrisiko.

Norwegian-sjefen sa at selskapet har likviditet til å stå gjennom en viss del av vinteren.

– Det er ikke slik at vi er tom for cash i dag, sa finansdirektør Geir Karlsen.

Selskapet har siden juli og august «passet godt på vår egen likviditet», sa Karlsen.

Tidligere i høst kom det frem at Norwegian bruker mellom 300 og 500 millioner mer i måneden at de får inn.

Selskapet leverer tall for tredje kvartal tirsdag morgen.

Norwegian-aksjen har aldri vært så billig

Mener det åpner dørene for Wizz Air

Schram trekker frem at flyselskaper i flere andre land har fått «betydelig støtte» fra staten og viser til SAS, Lufthansa og KLM.

– De landene har sett betydningen av å sikre egen infrastruktur, egne arbeidsplasser og turisme, sa Schram under pressekonferansen.

Schram bekreftet at de har bedt om flere milliarder i støtte, men vil ikke gå ut med nøyaktig beløp. Han mener beløpet var i tråd med det andre land har gitt.

Han mener også at å ikke gi støtte til Norwegian gjør det lettere for Wizz Air som varslet at de vil inn i det norske markedet tidligere i høst.

– Ved å si nei til Norwegian åpner man døren for et ungarsk flyselskap som statsministeren selv har sagt hun vil boikotte, sa Schram på pressekonferansen.

Solberg støtter boikott av Wizz Air

– Blir ikke en normal sommer

Schram påpekte at han flere ganger har sagt at selskapet trenger hjelp til å komme gjennom vinteren og mot sommeren 2022.

– Vi regner med at det skal bli en bedre sommer 2021. Ikke normal, men kanskje på 50 til 60 prosent av en normal sommer, sa Norwegian-sjefen.

Sommeren 2022 tror Schram at aktiviteten går mer mot normalen.

Staten sier nei til mer Norwegian-støtte: – En knyttneve i magen
Publisert: