Kinnevik verdsetter Kolonial.no til 4,5 milliarder

Konservativ verdsettelse, mener Kolonial-gründeren. Han sitter selv på en eierandel verdt 360 millioner kroner etter dagens verdivurdering fra de svenske eierne.

Karl Munthe-Kaas utenfor en av de gule bildene det har blitt flere av på Østlandet det siste året. Selskapet omsatt for rundt to milliarder kroner.
  • Sindre Hopland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det har vært full fart, fortsatt på makskapasitet, sier Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas til E24.

Dagligvareselskapet på nett har fortsatt inn i det nye året i høyt tempo etter at regjeringen stengte ned det sentrale Østlandet etter utbrudd at mutert coronavirus i flere kommuner.

– Med en gang kommunene stenger ned så går etterspørselen opp. Vi har for det meste klart å ta unna etterspørselen, men det har også skjedd at vi har hatt fulle dager når det gjelder levering, sier Munthe-Kaas

Om verdsettelsen fra selskapets største investor, Kinnevik, som leverte kvartalsrapport torsdag er han knapp.

– På generelt grunnlag er den konservativ, de har priset forsiktig, sier Munthe-Kaas.

Når Kinnevik vurderer hvor mye mathandelen på nett er verdt baserer selskapet seg på en multippel som 2,9 ganger 12 måneders løpende omsetning målt opp mot tilsvarende selskap i Sverige, Mathem, og i rapporten bruker man 30. september 2020 som målepunkt.

Munthe-Kaas bemerker at hvis man ser på rullerende 12 måneders basis med omsetningen i 2020 som skal ha landet på rett under to milliarder, er verdsettelsen med Kinneviks utregningsmetode av Kolonial på godt over 5,6 milliarder kroner.

Med den svenske investorens siste bokførte verdsettelse, er Munthe-Kaas sin eierandel på rundt åtte prosent i Kolonial.no verdt omtrent 360 millioner kroner

Les også

Blar opp 55. mill.: Kolonial-gründer kjøper «Villa Lehmkuhl»

God investering

Kinnevik kom inn på eiersiden i Kolonial tilbake i 2018, og investerte den gangen 300 millioner kroner.

Året etter skjøt selskapet inn ytterligere 300 millioner, og økte sin eierandel.

Coronakrisen har gjort investeringen i dagligvareselskapet ekstra god. Fra desember 2019 til desember 2020 har Kinneviks bokførte verdsettelse av deres eierskap av 24 prosent av selskapet økt med 401 millioner kroner.

Bruker man deres egen verdsettelsesmultippel opp mot det selskapet selv sier blir omsetningen for hele 2020, har den urealiserte gevinsten vært på godt over 600 millioner kroner.

Kinnevik har også jekket opp verdsettelsesmultippelen fra tredje kvartal fra 2,3 til 2,9 ganger 12 måneders rullerende omsetning.

Kolonial.no sitt siste regnskap for 2019 viste en omsetning på 1,09 milliarder kroner og et underskudd på 137,5 millioner kroner.

Kinnevik eier også Sveriges største nettbaserte dagligvarehandel, Mathem, også dette har så langt vært en god investering skal vi tro deres egne tall.

Det Stockholm-noterte investeringsselskapet som har spesialisert seg på netthandelselskaper har ofte et ønske om børsnotering av selskapene de investerer i, noe også Kolonial-sjefen har sagt ikke er urealistisk.

Les også

Ole Robert Reitan om netthandelsatsing: – Det var vondt. Jeg ble faktisk fysisk syk av det.

Jubler for stortingsmelding

Men Munthe-Kaas er langt mer interessert i å snakke om den siste stortingsmeldingen om konkurransen i dagligvarebransjen, enn om Kolonials verdsettelse.

Torsdag voterer stortingsrepresentantene om merknader i stortingsmeldingen som etter alt å dømme vil få flertall for en klargjøring av at prisdiskriminering fra dominerende leverandører uten saklig begrunnelse skader konkurransen, og er med andre ord ulovlig.

Dette har Rema, Coop og Kolonial.no ønsket seg lenge, men sistnevnte har blitt fanebæreren for et slikt forslag, og spilte inn et forslag i høringsrunden som var nærmest identisk med det som ble ordlyden i merknaden fra Frp, Ap og SV i stortingsmeldingen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Uenige om dagligvareforslag: Den ene tror prisene vil øke – den andre tror de vil falle

  1. Kolonial.no
  2. Kinnevik
  3. Coop
  4. Konkurranse
  5. Karl Munthe-Kaas
BT anbefaler

I denne bydelen vil få studenter bo. – Det har aldri skjedd at en student har tatt kontakt.

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN