— For 20 år siden snappet Rieber & Søn Vestlandslefsa for nesen på meg. Det har ergret meg siden. Derfor forsøkte vi å kjøpe produksjonen fra Orkla i vår, men det gikk ikke, sier Herman Friele.

Fant hverandre

Orkla Foods Norge besluttet heller å legge ned produksjonen av lefser i Lierne og flytte til Stranda på Sunnmøre. Dermed måtte Friele handle på egen hånd.

John Helge Inderdal, som var gründeren bak den tidligere lefsesuksessen Lierne Bakeri, ble kjent med den tidligere kaffekongen da Friele ville kjøpe fra Orkla. Nå skal de to sammen med andre bygge en supermoderne lefsefabrikk ikke langt fra det gamle bakeriet i Lierne.

Passer til kaffe

Motivasjonen bak å kjøpe Vestlandslefsa var blant annet at Friele mente at lefseproduksjonen kunne forbedres med kunnskap fra kaffeprodusenten.

— Lefser passer jo best til kaffe, sier Friele.

Ikke godt nok

Dermed slo han til og satser penger på å produsere lefser og annen bakst til salg gjennom dagligvarekjedene og i storkjøkkenmarkedet.

— Tilbakemeldingene fra dagligvarekjedene er gode. Jeg mener Orkla ikke har ivaretatt produksjonen av lefser godt nok, og det er mulig å skaffe seg en posisjon i dette markedet, sier Herman Friele.

— Kommer det en lefse som vil ligne på Vestlandslefsa?

— Det tør jeg ikke si for sikkert. Det blir i all fall ingen kopi, men det jeg kan garantere er at det blir lefser som folk vil like, sier Friele.

John Helge Inderdal er strålende fornøyd med å ha Herman Friele med på lefselaget.

— Han er jo ingen vanlig investor, men en som er aktiv og kan ta beslutninger raskt. I tillegg kan han jo mye om bransjen, sier Inderdal. Han har også med seg den forrige styreformannen i Lierne Bakeri, Ivar G. Karlsen i det nye selskapet. Drømmefabrikken AS skal stå ferdig i løpet av ettersommeren.

— Vi har ikke fastsatt oppstartsdato. Det er fortsatt en del usikkerhetsmomenter, sier John Helge Inderdal.

10- 12 ansatte

Fabrikken som skal bygges opp kan produsere mange forskjellige typer bakst. Det blir i startet 10- 12 ansatte på heltid, i tillegg til 12- 16 deltidsstillinger.

— Jeg går inn i dette fordi jeg kan næringsmiddelbransjen, og fordi jeg mener lefser henger tett sammen med kaffedrikkersituasjonen. Dermed kan jeg kanskje tilføre noe. I tillegg er det gøy å være med på å skape noe nytt, sier Herman Friele.

Han vil ikke ut med hvor mye penger det er snakk om for egen del.

— Du har brukt deg selv i kaffereklamen. Blir du lefsekongen på TV nå?

— Hehe, det har jeg ingen planer om. Det er nok andre ting jeg er bedre egnet til.