- Kvinner holder for mye tilbake

– Jeg tror ikke det er så stor forskjell på kvinnelige og mannlige ledere. Ulikheten handler om veien frem til å bli sjef, sier Ingrid Agasøster (41), nyslått vinner av Sunnivaprisen.

- Jeg tenkte hvorfor ikke, sier Ingrid Agasøster da hun valgte å satse på en toppstilling i teknologiselskapet Vizrt. Fredag fikk hun Sunnivaprisen, en pris til kvinnelige ledere som har utmerket seg. Odd E. Nerbø

Som øverste leder for markedsføring i Vizrt, et av landets ledende selskaper på TV-grafikk, vet hun hva som må til. Og var selv usikker før hun vågde å ta steget opp i toppledelsen i selskapet som omsetter for rundt en milliard kroner i året.

Les også

Plattformsjef mottar Sunnivaprisen

Ikke alle krav

– Egentlig tenkte jeg hvorfor ikke? Man trenger ikke å fylle alle krav i stillingsutlysningen for å søke en jobb, sier Ingrid Agasøster.

Hun har vært en sentral person i ledelsen i Vizrt i en årrekke, ikke minst under oppbyggingen av selskapets satsing i det amerikanske markedet. Fredag ble hun tildelt Sunnivaprisen, en pris til kvinnelige ledere som har utmerket seg. Prisen deles ut av Bergen Næringsråd.

– Det er stor stas å få en slik pris. Mest av alt tror jeg det handler om å bli lagt merke til. Det å få en fjær i hatten. Jeg ble veldig overrasket da jeg i det hele tatt var med blant dem som var i sluttrunden til denne prisen, sier Agasøster.

Menn mest frempå

– Finnes det forskjell på kvinnelige og mannlige ledere?

– Egentlig nokså små. Jeg tror den store forskjellen handler om veien til å bli leder. Og der er det langt flere menn som kaster seg frempå enn kvinner. I dag er jo tre av fire ledere menn her til lands.

– Hvorfor er det slik?

– Det handler nok om at kvinner i større grad vegrer seg for å stille seg fremst. Selv om det ikke er noen grunn til det. Og at de må overoppfylle kvalifikasjoner før de tør å søke på en lederstilling. Min opplevelse er at menn i større grad gutser på. Selv om de kanskje mangler det som formelt skal til for å få en jobb, sier Ingrid Agasøster.

Les også

Ny BT-sjef fikk året Sunnivapris

Åpne prosesser

Som toppleder må hun slippe taket i detaljene og det kreative arbeidet som handler om produktutvikling i Vizrt.

– Det har nok vært det vanskeligste ikke å jobbe med detaljene. Da har jeg heller lagt krefter i definere endeleveransen, og la medarbeiderne finne de beste løsningene for å komme dit. Det er også tilfredsstillende når vi lykkes, forklarer Vizrt-direktøren.

I juryens begrunnelse heter det: «Årets Sunniva betegnes som en person som tar utfordringer på strak arm og som hele tiden søker å bli bedre. Hun kommuniserer tydelig, er strategisk og trygg i beslutningsprosesser og har en betydelig kunnskap om det internasjonale medieteknologimarkedet. Hun har evne til å tenke innovativt, stort og internasjonalt.»

Les også

Kathleens metode

– Har du en grunntanke for det å utøve ledelse?

– I min stilling handler det om å hjelpe medarbeiderne til å holde oppmerksomheten på det viktigste. I Vizrt er det svært hektisk, og dermed må det prioriteres strengt. Samtidig er jeg opptatt av at disse beslutningene skal skje i åpenhet for alle helt frem til gjennomføringen, sier Ingrid Agasøster som kommer fra Bømlo.

Får energi

Med delt omsorg for tre barn innrømmer hun at det til tider er mange baller i luften.

– Poenget er at jeg får energi av å jobbe. Med mye reising er det selvfølgelig noen utfordringer, men ikke slik at jeg føler noe blir forsaket, sier Ingrid Agasøster.

Hun er svært stolt av det Vizrt har fått til som en knoppskytingsbedrift fra TV 2. Og ser frem til å flytte inn i mediebyen, samlokalisert med de andre mediebedriftene i Bergen.

– Det er utrolig hva som skapes av verdi i medieklyngen i byen. Når vi kommer sammen tror jeg evnen til nyskapning blir enda større. Det er mye snakk om krise og nedbemanninger. Men det skjer også mye positivt. Vi har ledige stillinger og sliter egentlig med å få tak i kvalifiserte folk, sier Ingrid Agasøster.