Mer snodig fisk på matfatet

Når det stunder mot helg, tetter det seg til rundt disken hos Kristine Moldenhauer Biseth. Da kommer ukens leveranse av snodig fisk.

Publisert Publisert
  • Ogne Øyehaug
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

— Det har bare økt og økt, sier den unge fiskehandleren. Hun har satset på skjell, skalldyr og eksotiske fisker siden hun tok over ansvaret for fiskedisken i Menybutikken på Nesttun for snart to år siden.

Selv om omsetningen er liten i forhold til salg av mer kjent sjømat som torsk, laks og pale, trekker de eksotiske artene nye kunder.

— Det lokker, folk kommer til disken for å se, sier hun.

Papegøyefisken er et sikkert trekkplaster, en fisk fra varme strøk uten utpreget smak, men med desto mer utpreget utseende.

Ny trend

— Det har forandret seg kraftig de siste to-fire årene. Der man har et stort og orientert publikum, er det økende interesse, sier Asbjørn Ekse hos W. Køltzow i Oslo. Firmaet er ledende importør av fisk, og distribuerer også skjell og skalldyr.

Det er restaurantmarkedet som ifølge Ekse er inngangsporten for ny sjømat.

For 30 år siden ble breiflabb introduserte i restaurantmenyene. Da ble den regnet som ufisk, i dag er fisken en delikatesse.

Ut i butikkene

Moldenhauer Biseths fiskedisk er et eksempel på en annen viktig kundegruppe for importør Ekse: de store dagligvarekjedenes butikker med ferskvaredisker og mye større utvalg enn de rene billigbutikkene.

Sjømatforbruket har økt jevnt med to-tre prosent årlig de siste årene. Hver nordmann spiser i dag nesten 23 kilo sjømat i året, og det totale markedet er på over fire milliarder kroner.

Men at vi fremdeles holder oss til det trygge og kjente, viser forbruket av muslinger, som bare er på én prosent av det totale forbruket.

To typer kunder

Det er to typer kunder som peker seg ut hos Moldenhauer Biseth: bereiste nordmenn som vil gjenskape matopplevelser fra utlandet, og utlendinger som trenger råvarer til retter fra hjemlandet.

Vietnamesisk krabbesuppe, for eksempel. Til den trenger du vanlige strandkrabber som du finner i fjæra, frest i panne med sesam og olivenolje, iblandet hakket chili med sitrongress, ingefær og hvitløk. Kok kraft på blandingen, sil av, ha i fiskebiter, skjell og scampi og server med nudler.

Ønsker mer norsk ufisk

Norsk oppdrettslaks serveres flybåren i japanske sushibarer mindre enn to døgn etter at den er slaktes. Flybåren den andre veien kommer arter som tunfisk, sverdfisk og havabbor.

Men det er ikke bare utenlandske farvann som kan by på uvante arter for det norske kjøkkenet. Moldenhauer Biseth ramser opp skate, knurr, lysing og berggylt, såkalt ufisk, som gjerne slenges ut igjen.

— En gang må de begynne på tenke på hva de kaster ut, sier Moldenhauer Biseth.

Hun vil gjerne ha ufisken. Det samme gjelder kråkeboller, strandsnegler, kongesnegle, albueskjell og hjerteskjell. Vanlige arter i fjæra, men uvanlige i butikker og på kjøkkenbordet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Fikk kjempe-breiflabb på stang

TAR ETTER: Fiskehandler Kristine Moldenhauer Biseth satser på papegøyefisk og andre eksotiske arter fisk og skalldyr. Nordmenn tar etter utenlandske fiskeretter, og de uvante artene fungere som et trekkplaster i fiskedisken. Foto: Foto: Arne Nilsen

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.