Biden vil stenge gassledning dersom Russland invaderer Ukraina

– Det vil ikke lenger være noen Nord Stream 2 dersom russiske stridsvogner og soldater går inn i Ukraina, sier Joe Biden og truer med å stenge gassledningen.

Joe Biden (til høyre) tok mandag imot Tysklands statsminister Olaf Scholz i Det hvite hus, der de blant annet diskuterte Ukraina-krisen.
Publisert Publisert

Den omstridte gassledningen knytter Russland til det europeiske gassmarkedet, men den tilgangen vil altså Biden fjerne dersom russiske styrker invaderer nabolandet Ukraina.

Uttalelsen fra den amerikanske presidenten kommer etter at han mandag møtte Tysklands statsminister Olaf Scholz. Sistnevnte var like tydelig som verten i Washington.

– Vi har forberedt en rekke sanksjoner. Det er viktig at vi gjør dette sammen. Vi kommer til å samarbeide, sa den tyske gjesten.

– Full tillit

Tyskland har vært en av forkjemperne for fullføringen av Nord Stream 2, tross det skrantende forholdet mellom Russland og Europa.

Flere har oppfattet den tyske statsministeren som utydelig i spørsmålet om sanksjoner mot Russland. Scholz har fått kritikk for at han ikke har villet si rett ut at gassledningen – som er ferdigbygget, men ikke tatt i bruk ennå – kan bli stanset dersom Russland trapper opp aggresjonen mot Ukraina. Scholz overlot til Biden å svare på spørsmål om Nord Stream 2.

Les også

Russland har et viktig pressmiddel: Gass til Europa

– Tyskland behøver ikke bevise noe for oss. Vi har full tillit til statsministeren, sa Biden.

Flere analytikere har påpekt at oppstarten av Nord Stream 2 potensielt kan bidra til å lette på energikrisen i Europa, der begrenset tilførsel fra Russland har bidratt til skyhøye gasspriser.

Kan stanse eksporten helt

De høye energiprisene ellers i området påvirker også Norge, blant annet i form av økte strømpriser. Men vi tjener også rekordsummer på eksport av gass. I fjor firedoblet vi verdien av eksporten sammenlignet med året i forveien, til 476 milliarder kroner.

Russland er den største gasseksportøren til EU, med Norge som nummer to.

– Hvis økonomiske sanksjoner rammer Putin og Russland hardt, eller hvis rørledninger blir ødelagt i en krig, da kan gassimporten fra Russland til Europa falle drastisk, eller til og med stanse helt, sa partner og energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities til E24 i januar.

Nord Stream 2 kan doble den russiske gasseksporten til Tyskland, og gjør det mulig for Tyskland å omgå Ukraina som transittland.

Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski mener gassmarkedet i Europa, og de høye prisene man har sett denne høsten og vinteren, er en brikke i det politiske spillet mellom Russland og vestlige land. Han peker på at Russland har sendt mindre gass enn normalt til Europa, som har bidratt til at gassprisene steg til rekordnivåer.

Publisert