NBX ser økende interesse for Ethereum: – Ikke tilfeldig

I desember passerte ether for første gang bitcoin i handelen på kryptobørsen NBX. Mange kryptokjøpere ser imidlertid til bitcoin når uroen herjer.

TAR INNPÅ: Liv Freihow ved den norske kryptobørsen NBX tror ikke det er tilfeldig at interessen for Ethereum vokser raskt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ethereum (ether) er den nest største av kryptovalutaene, med en total markedsverdi på alle utstedte «coins» på 289 milliarder dollar (2.589 milliarder kroner). Bare bitcoin er større på 699 milliarder dollar.

Det siste året har Ethereum imidlertid tatt kraftig innpå.

Liv Freihow, kommunikasjonsdirektør hos den norske kryptobørsen NBX tror ikke det er tilfeldig at interessen for Ethereum vokser raskt.

– Blokkjedeteknologien som brukes i Ethereum er et viktig verktøy i utviklingen av smarte kontrakter, og brukes mye i defi-applikasjoner og NFTer, sier hun til E24.

Slike smartkontrakter kan brukes til nye løsninger på mange utfordringer i næringslivet knyttet til for eksempel sporbarhet, bærekraft og garantier, påpeker Freihow.

– Derfor tror vi at interessen for Ethereum og valutaer som benytter deres blokkjedeteknologi vil øke fremover, sier hun videre.

Les også

Bjørn Kjos har gått fra fly til kryptobank-satsingen NBX: – Vi er fullstendig klar over risikoen

Størst for første gang

Da NBX gjorde opp status for handelen i 2021, så de en interessant utvikling.

– I desember var handelsvolumet for Ethereum for første gang mer enn for bitcoin. Spørsmålet er om dette er en trend som holder seg inn i 2022, sier Freihow.

Etter en voldsom kryptoboom de siste årene, med lave renter og pengetrykking i forbindelse med massive krisepakker, har 2021 så langt gitt markante fall.

Det kommer samtidig med børsfall, særlig for vekstaksjer basert på fremtidig inntjening, og andre risikable investeringer. Frykt for at høy inflasjon fører til at den amerikanske sentralbanken strammer inn pengepolitikken for raskt, skremmer investorene nå.

I desember var Ethereum for første gang størst i handelsvolumet hos NBX.
Les også

Bitcoin-entusiast spår revolusjon: – Bitcoin blir verdt alt eller ingenting

– På bekostning av bitcoin

Både bitcoin og ether steg til rekordnoteringer i november i fjor, men urolige tider har siden den gang omtrent halvert kursene. En ether koster nå 2.398 dollar og en bitcoin 36.780 dollar.

I januar har bitcoin igjen så vidt passert ether i handelsvolumet på NBX. Ser man bort fra de andre kryptovalutaene, utgjør bitcoin 55 prosent mot 45 prosent for ether.

– Mange bitcoin-investorer er langsiktige, og sitter på beholdningen også gjennom urolige tider. Når markedet faller, er det også mange av disse som bruker anledningen til å «buy the dip», sier Freihow.

– Men den større trenden om Ethereum som vokser på bekostning av bitcoin fortsetter, til tross for mindre endringer måned for måned, tilføyer hun.

Thuc Hoang, sjef for Firi.

«Trygg havn»

Hos Firi, som er den største nordiske kryptobørsen, bekrefter de tendensen med økende interesse for Ethereum.

– Men jeg tror det er enda en stund før Ethereum virkelig flipper bitcoin på markedsandeler og markedsverdi, sier Firi-sjef Thuc Hoang til E24.

– Spesielt i disse dager så ser man at bitcoin-dominansen går oppover igjen. For mange er bitcoin mer enn bare et investeringsobjekt, men også en såkalt «trygg havn» innenfor kryptovaluta, tilføyer han.

Hoang tror verdiutviklingen i bitcoin ligger i hvorvidt den klarer å bevise at den kan være en stabil verdibærer i tider med uro i finansmarkedet. For Ethereum er det incentiver for at bruksområder blir enda mer effektivisert, fordi man bruker den til å betale for tjenestene i desentralisert finans.

– Jeg forventer dog at Ethereum vil fortsette å drive innovasjonen på et teknologisk nivå inn mot desentralisert finans i årene som går, sier han.

Investeringer i kryptovaluta er forbundet med stor risiko, og både norske og internasjonale myndigheter har gjentatte ganger advart om faren for tap.

Publisert: