Russland advarer mot militarisering av Arktis

Myndighetene i Russland uttrykker bekymring for det de beskriver som økende militær aktivitet i Arktis.

Et havområde utenfor Grønland, som tilhører Nato-landet Danmark.
  • NTB
Publisert Publisert

– Det pågår en internasjonalisering av militær aktivitet. Dette er naturligvis en svært urovekkende utvikling, sier Nikolaj Kortsjunov i det russiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti.

Han uttrykker bekymring for Sverige og Finlands ønske om å bli med i Nato. De nordiske landenes alliansefrihet har skapt et solid grunnlag for opprettholdelse av fred og stabilitet i Arktis, ifølge Kortsjunov.

Tidligere denne måneden uttalte han seg også kritisk om Natos økte aktivitet i Arktis og alliansens siste øvelse i Nord-Norge.

Hvis Sverige og Finland får godkjent sine Nato-søknader, blir Russland det eneste landet med territorium i Arktis som ikke er medlem av forsvarsalliansen.

Styrker det militære nærværet i nord

Storbritannia vil øke sitt militære nærvær i den arktiske regionen i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina, sa forsvarsminister Ben Wallace den 29. mars i år.

– Regionen er viktig for vår kommunikasjon, den er viktig for handelen vår og for reise, og den er viktig for friheten vår, sa Wallace da han besøkte soldatene som deltar på Nato-øvelsen Cold Response i Bardufoss.

Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace.

Den russiske invasjonen av Ukraina innebærer at britene må trappe opp sin etterretning både på land og i sjøen i det arktiske området, mener den britiske forsvarsministeren.

– I praksis vil vi ha en permanent marin stridsgruppe aktiv i det nordiske området, sa Wallace og understrekte at britene forplikter seg til å beskytte «vår infrastruktur, kablene vi ser Russland har som mål for å gjøre oss sårbare».

Zelenskyj: – Kan ikke forklares med fornuft

President Volodymyr Zelenskyj trakk fram at Norge og Ukraina har Russland som felles nabo da han talte til Stortinget i slutten av mars.

– Å ødelegge demokratier er deres langsiktige plan, sa han.

– Dere i Norge opplever også nye trusler ved grensen til Russland. De har bygget opp veldig store militærstyrker i Arktis som ikke kan forklares med sunn fornuft. Mot hvem og hvorfor gjør de dette, sa den ukrainske presidenten i sin tale til norske politikere.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget den 30. mars.

Zelenskyj påpekte at selv om Norge og Ukraina ikke har felles grenser, så har landene Russland som felles nabo som står mot våre felles verdier.

– For den russiske staten betyr ikke folkets frihet eller menneskerettighetene noen ting i dag, sa han.

Publisert