Finanstilsynet ba kryptobørsen Binance stanse «ulovlige aktiviteter»

Flere land slår hardt ned på Binance, deriblant Norge. Finanstilsynet sendte nylig et brev der verdens største kryptobørs ble bedt om å stanse «ulovlige aktiviteter».

FIKK BREV: Binance og toppsjef Changpeng Zhao. Her ved et kryptoarrangement i Malta i 2018.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

E24 skrev nylig at verdens største kryptobørs, Binance, kutter i den norske virksomheten etter å ha fått et brev fra Finanstilsynet. Innholdet i brevet har vært ukjent for offentligheten, inntil nå.

I brevet, som E24 har fått innsyn i, går det frem at Binance fikk et forhåndsvarsel fra tilsynet om at det vurderte å beordre kryptobørsen om å stanse «ulovlige aktiviteter».

«Årsaken er Binance sine tilbud av tjenester i det norske markedet, som bare kan tilbys etter en registrering hos Finanstilsynet», står det i brevet.

E24 har stilt Binance flere konkrete spørsmål om denne saken og brevet, men blir henvist til pressemeldingen om at selskapet dropper produkter i Norge.

I meldingen skrev Binance at det «ønsker velkommen utvikling av bransjens regulatoriske rammeverk, ettersom det skaper muligheter for å ha bedre samarbeid med myndighetene».

Verdens største kryptobørs kutter i Norge etter brev fra Finanstilsynet

– I gråsonen

Binance er en plattform for handel med ulike kryptovalutaer og skal, med virksomhet i Norge, være registrert hos Finanstilsynet. Det er ikke krav om konsesjon.

I august, etter brevet fra Finanstilsynet, stanset Binance handel og betaling med norske kroner, selskapet droppet de norske nettsidene og det har ikke lenger noen offisiell kommunikasjonskanal på norsk.

«Finanstilsynet har mottatt informasjon om, og er av den oppfatning, at tjenester som er registreringspliktig i Norge aktivt blir tilbudt i det norske markedet av Binance gjennom deres nettside», står det i brevet fra tilsynet til Binance.

Svein Ølnes er forsker for Vestlandsforskning, og underviser i bitcoin, blokkjedeteknologi og den digitale økonomien ved Høgskolen på Vestlandet.

Svein Ølnes har forsket på kryptovaluta i mange år og underviser i bitcoin og blokkjedeteknologi ved Høgskolen på Vestlandet. Han mener det er bra at kryptobørser som Binance blir slått ned på av myndighetene.

– Det er en del av disse tjenestene som opererer i gråsonen, og derfor har de fått ekstra søkelys, sier Ølnes.

Ølnes peker på at det er viktig at kryptobørsene er registrert hos Finanstilsynet, ettersom de da er forpliktet til å følge norske regler og lover. Det er spesielt viktig med tanke på kundekontroll, altså reglene som sier at selskapene skal kjenne kunden sin.

– Binance har hatt en enorm vekst, og har klart å lage et stort økosystem, men det har vel gått litt fort i svingende, sier Ølnes.

Torbjørn Bull Jenssen er sjef i kryptoselskapet Arcane Crypto og ekspert på kryptovaluta. Han mener kuttene til Binance i det norske markedet etter brevet fra Finanstilsynet betyr lite for brukerne i det korte bildet, men har samtidig advart:

– På lengre sikt indikerer dette at man nå beveger seg inn i en tid med spenninger mellom regulerende myndigheter og kryptovalutaplattformer.

Også andre kryptobørser har vært under lupen til myndighetene. I august måtte Poloniex betale 10 millioner dollar i et forlik med det amerikanske finanstilsynet (SEC) for å ha drevet en uregistrert kryptobørs i USA.

DNB nekter Mathias (29) å bruke kryptogevinst til boligkjøp

Helomvending fra Finanstilsynet

Brevet fra Finanstilsynet til Binance er datert 9. august og merket konfidensielt («confidential»).

Finanstilsynet nektet først innsyn i brevet, før det gjorde en helomvending da E24 ba om en utvidet begrunnelse for avslaget.

– Finanstilsynet kan bekrefte at det har rettet en henvendelse til Binance, men kan ikke på det nåværende tidspunkt si noe mer om innholdet i denne henvendelsen, sa seksjonssjef Anders Schiøtz Worren i Finanstilsynets seksjon for antihvitvasking og betalingsforetak.

I saker hvor selskaper gis forhåndsvarsel om at Finanstilsynet vurderer å fatte vedtak, vil normalt bare vedtaket være offentlig, ifølge tilsynet.

– I denne saken har Binance valgt å etterkomme vårt «forhåndsvarsel», og saken anses avsluttet. Det vil derfor ikke fattes noe vedtak. På bakgrunn av at saken allerede er kjent, er det Finanstilsynets vurdering at det ikke lenger er taushetsbelagt informasjon i vårt utgående brev, sier tilsynsrådgiver Beate Norberg i Finanstilsynet.

Det norske Finanstilsynet har i flere runder advart folk mot risikoen ved å kjøpe kryptovalutaer, senest for drøye to måneder siden. Tidligere i år støttet tilsynet en felles uttalelse fra flere europeiske finanstilsyn om risikoen ved å investere i virtuell valuta.

Bitcoin stupte – en tiendedel av verdien forsvant på én time

Under etterforskning

Binance er en kryptobørs som tilbyr en plattform for ulike kryptovalutaer. Kryptobørsen, som selv hevder den opererer uten et hovedkontor, ble startet i 2017 av den kinesisk-kanadiske utvikleren Changpeng Zhao.

Det er ikke bare i Norge kryptobørsen har kuttet i virksomheten etter advarsel fra myndighetene. Nylig skjedde det samme i Singapore, skriver Reuters.

Binance er den største i sitt slag og har blitt forbudt eller advart mot i Storbritannia, Italia, Tyskland, Nederland, Japan og Hongkong. Nylig meldte selskapet at alle nye brukere må legge frem identifikasjonspapirer og bilde av seg selv for å verifisere sin identitet, ifølge Wall Street Journal.

Tilsyn i flere land har gått sammen om å granske selskapet, ifølge Bloomberg.

I juni meldte det britiske finanstilsynet at det forbyr Binance i Storbritannia. Den britiske virksomheten til Binance hadde ifølge tilsynet latt være å svare på grunnleggende spørsmål, som gjorde det umulig å overvåke selskapet.

Det britiske tilsynet har opplyst at det mangler informasjon om forretningsvirksomheten, selskapsstrukturen og hvordan kundene tar i bruk selskapets produkter.

– Dette er spesielt bekymringsverdig i kontekst av at selskapet er en del av et globalt konsern som tilbyr komplekse og høyrisikable finansielle produkter, som kan utgjøre en betydelig risiko for forbrukerne, har tilsynet uttalt ifølge Bloomberg.

Binance har opplyst at selskapet samarbeider fullt ut og at det vil fortsette å holde kontakten med det britiske tilsynet for å løse eventuelle problemer, ifølge Financial Times.

Bitcoins Norge-sjefen kreves for flere titalls millioner av kunder– Økokrim gjorde akkurat det samme som meg – men de solgte til lavere kurs
Publisert: