Norske myndigheter har lovet opp mot seks milliarder kroner til tiltak som redusere klimagassutslipp knyttet til at regnskogen i Indonesia hugges ned. Samtidig tjener Statens pensjonsfond utland, best kjent som Oljefondet, gode penger på palmeoljeselskaper som raserer regnskogen i det samme landet.

I Øst-Kalimantan, som ligger på Borneo-øya i det østlige Indonesia, kjemper nå lokalbefolkningen i Muara Tae-skogen mot overmakten. Nå har de satt opp veisperringer i et forsøk på å forhindre at bulldoserne fra palmeoljeselskapet Munte Waniq Jaya Perkasa (MWJP) ødelegger skogen deres.

Norge eide ved årsskiftet 2010/2011 – det siste tilgjengelige anslaget – aksjer for 40 millioner kroner i MWJPs morselskap, det malaysiske TSH Resources.

Siden den gang har aksjene steget med rundt 40 prosent. Dersom beholdningen i dag er den samme som for et år siden, er aksjene altså verdt 56 millioner kroner.

Hvor har Norge investert penger? Søk i Aftenpostens Oljefond-database.

— Skadelig for Norges kredibilitet

— Hvis skogen dør, dør også vi. Vi har ingen steder å gå, og lever av hva skogen har å tilby, sier Pak Asuy og Pak Singko, to medlemmer av Dayak-stammen som nå kjemper mot skoghogsten, til organisasjonen Environmental Investigation Agency (EIA).

Organisasjonen har alliert seg med den lokale aktivistgruppen Telapak, som mener at saken er skadelig for både Norge og Indonesia. I en artikkel i den indonesiske avisen The Jakarta Post i forrige uke sier Telapak at Norges kredibilitet som en bidragsyter til å forhindre regnskoghogst står i fare.

Det norske Regnskogsfondet har i lang tid reagert sterkt på at Norge bidrar til å redde regnskogen med den ene hånden samtidig som at det norske Oljefondet tjener gode penger på selskaper som ødelegger den samme skogen.

Ber Stoltenberg gripe inn

Ifølge den norske organisasjonen har Oljefondet investert fire milliarder kroner i palmeoljselskaper som truer regnskog og urfolk. I en pressemelding sier Regnskogfondet at disse investeringene «undergraver det viktige arbeidet Norge bidrar til gjennom regjeringens regnskogssatsning».

– Norge redder regnskog med den ene hånda og ødelegger regnskog med den andre. Dersom Norges initiativ for å redde skog skal lykkes, må statsminister Stoltenberg sette en stopper for at Oljefondet investerer i regnskogsødeleggelse, sier Lars Løvold i Regnskogfondet.

Han omtaler situasjonen i Muara Tae-skogen som «tragisk».

– Norges Bank må gå gjennom alle sine investeringer i bransjer som oljepalmeplantasjer og tømmerhogst, og kvitte seg med de som er ansvarlige for regnskogødeleggelse og menneskerettighetsbrudd, sier han.

Utviklings- og miljøminister Erik Solheim er på reise i India denne uken, og har derfor ikke anledning til å kommentere denne saken tirsdag kveld.

Twitter: @ronneberg