DNB og Nordea hever boliglånsrenten

Flere banker hever sine renter etter at Norges Bank satt opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng forrige uke. KLP Banken var første bank til å sette opp boliglånsrenten.

DNB er den første av storbankene til å melde om rentehevinger etter at Norges Bank kom med rentebeslutningen sin torsdag.
Publisert: Publisert:

Som vanlig følger bankene etter når styringsrenten settes opp.

KLP Banken er første bank ute med å sette opp boliglånsrenten. Banken setter opp rentene med inntil 0,25 prosentpoeng.

– Høyere styringsrente fra Norges Bank og forventninger om ytterligere økning bidrar til høyere innlånskostnader for oss. Derfor øker vi renten på boliglån og bankinnskudd, sier Jorunn Ygre Storjohann, som er direktør for personmarkedet i KLP Banken, i en pressemelding.

– En tidsinnstilt utgiftsbombe, skriver E24-kommentator Sindre Heyerdahl om rentehevingene

Renten settes opp med 0,25 prosentpoeng på alle bankens boliglån. På innskudd heves renten med 0,25 prosentpoeng på Topprentekonto for medlemmer med innskudd på over 100.000 kroner.

De nye rentene gjelder fra 21. desember for eksisterende lån og innskudd. For nye lån gjelder de fra 7. november, og for nye innskudd gjelder de fra 9. november.

DNB første storbank

DNB setter opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng, opplyser banken mandag. Dermed er de den første storbanken som hever renten.

– Med bakgrunn i Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet 3. november, har DNB besluttet å øke renten på boliglån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng, sier Ingjerd Blekeli Spiten, lederen for personmarked i DNB, i en melding.

E24 skrev først at DNB var første bank til å heve renten. DNB var første bank til å melde om dette i en pressemelding, men KLP Banken oppdaterte prislistene på sine nettsider før DNB meldte om sin rentehevingen.

På innskudd er det renten på BSU-kontoer, sparekonto for barn og sparekonto pluss med innskudd på over 500.000 kroner som settes opp med 0,25 prosentpoeng, opplyser kommunikasjonsrådgiver Line Schartum Ringheim i DNB til E24. Rentehevingen på 0,25 prosentpoeng vil gjelde de fleste boliglån, opplyser Ringheim.

Nye rentesatser i DNB gjelder fra 19. desember for eksisterende boliglån og innskudd og fra 8. november for nye boliglån.

Handelsstanden frykter sparsomme nordmenn etter nok et rentehopp

Nordea hever

Nordea fulgte opp senere mandag ettermiddag, med å heve boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng.

– Utviklingen i pengemarkedsrenten har vært økende over tid, og Norges Bank har igjen hevet styringsrenten. Som følge av dette har vi besluttet å øke rentene på boliglån og på innskudd, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea Norge i en pressemelding.

På innskudd er BSU-konto og Sparekonto ung de to produktene som får en renteøkning på 0,25 prosentpoeng. Det jobbes med de andre produktene, opplyser Cathrine Graff, pressesjef Nordea Norge til E24.

Sparebanker følger etter

Sparebank 1 SR-Bank melder også mandag ettermiddag at de setter opp renten på boliglån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng, ifølge en melding.

Det samme gjør Sparebanken Sør, Sparebank 1 Sørøst-Norge og Sparebanken Vest.

Tok tempoet ned

Norges Bank besluttet torsdag å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent.

Det er det høyeste rentenivået siden 2009 og i tråd med signalene fra september. Tempoet i rentehevingene ble tatt et hakk ned denne gangen, etter hevinger på 0,5 prosentpoeng på de tre foregående møtene.

Renten skal mest sannsynlig settes videre opp i desember, ifølge Norges Bank.

Renteøkningene hos bankene på lån slår ikke ut med en gang. De må varsles om seks uker før de tre i kraft, som betyr at disse hevingene av utlånsrenter slår inn i midten av desember.

– Var på at renten biter

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa etter torsdagens beslutning at renten settes opp for å dempe prisveksten, som fortsatte å klatre til 6,9 prosent i september. Hun trakk frem at det også er lav arbeidsledighet og høy aktivitet i norsk økonomi.

– Mange husholdninger får nå en strammere økonomi, vedgikk Bache.

Flere sjeføkonomer tror sentralbanken vektla nordmenns høye gjeld da de valgte å øke renten med kun 0,25 prosentpoeng.

– Norges Bank er var på at renten biter i Norge, sa sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24 torsdag.

Han mener at vi begynner å se klare tegn til at norsk økonomi demper seg nå, men påpeker at vi ennå ikke har sett den fulle og hele effekten av rentehevingene som er blitt gjennomført gjennom høsten.

Se hvordan rentene påvirker ditt boliglån

Boligprisstatistikken til Eiendom Norge for oktober kom også torsdag. Den viste at boligprisene i Norge fortsatte å falle forrige måned med en nedgang på 1,9 prosent. Særlig kraftig falt prisene i Oslo.

– Prisfallet skyldes i hovedsak at renten er blitt satt kraftig opp gjennom året, sa Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

Sentralbanksjefen om boligprisene: – Ser klare tegn til nedkjølingMeglertopp etter kraftig prisfall i Oslo: – Rentene har begynt å bite– Det er ikke aktuelt for meg å kjøpe egen bolig
Publisert: