Delvis enighet i vekterstreiken

Parat og NHO er blitt enige om en ny avtale, men Norsk Arbeidsmandsforbund har fremdeles rundt 2.000 vektere ute i streik.

AVTALE: 420 Parat-vektere går tilbake på jobb tirsdag etter enighet med NHO.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Rettelse: E24 meldte først at vekterstreiken er over. Det er ikke riktig. Norsk Arbeidsmandsforbund har ikke kommet til enighet med NHO og har fortsatt 2.000 vektere i streik. Feilen ble rettet klokken 21.02.

Mandag er det inngått avtale mellom Parat og NHO i vekterstreiken, som har vart rundt halvannen måned.

Parats forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, sier vekterne har fått innfridd sine krav.

– Lønnstilleggene innebærer at vekterlønnen trappes opp i år og neste år. I tillegg til gjennomslag for kravene om økte tillegg i dette oppgjøret, har vi fått aksept for at lønnsnivået i bransjen skal heves ytterligere. Vi er også enige om at partene innen utgangen av januar hvert år skal forhandle om opptrapping av lønnssatsene, sier Larsen.

– Lettet

Ny avtale gir vekterne et generelt tillegg på 4,50 kroner per time. I tillegg er kravet om økte tillegg for natt- og helg med 2 kroner pr. time innfridd.

NHO Service og Handel melder at 420 Paratvektere i Securitas og Avarn Security går tilbake i jobb fra tirsdag morgen.

LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har fremdeles ca 2.000 vektere ute i streik, ifølge meldingen fra NHO.

– Det ble et kostbart oppgjør, men vi er lettet over at konflikten med Parat er over, sier Anne-Cecilie Kaltenborn sjef i NHO Service og Handel.

E24 har vært i kontakt med Stina Bergsten, kommunikasjonsrådgiver i Norsk arbeidsmandsforbund, som bekrefter at vekterstreiken fortsetter.

I en melding skriver Norsk Arbeidsmandsforbund at de registrerer at Parat har blitt enig med NHO om en ny overenskomst for vektere.

Kan trappes opp

Norsk Arbeidsmandsforbund har ikke vært en del av disse forhandlingene og vil fortsette streiken, ifølge meldingen.

– Da Norsk Arbeidsmandsforbund ikke har vært invitert til slike forhandlinger, har det ikke vært mulig for forbundet å ta stilling til eventuelle forhandlingsløsninger, sier forbundsleder Anita Johansen.

Johansen utdyper på telefon med E24 at de ikke har vært i forhandling ennå og at de ikke har vært involvert i forhandlingsprosessen.

– Før streiken er over, må vi gå gjennom avtalen som har opprettet mellom NHO og Parat. Vi håper å få satt av tid i morgen til å se over avtalen. Inntil videre fortsetter streiken. Vi har i overkant av 2.000 vektere ute i streik, og dersom vi ikke er enige i avtalen mellom Parat og NHO er det naturlig at streiken trappes opp, sier Johansen.

Halvannen måned med streik

16. september ble 803 vektere tatt ut i streik etter brudd i meklingen. Streiken er siden flere ganger blitt trappet opp, og mandag var totalt 2.390 vektere i streik.

I tillegg til rene pengekrav har partene vært uenige om ufrivillig deltid, fastlønn kontra timelønn og forholdene for lærlinger.

Streiken har blant annet rammet billettkontroller, kjøpesentre, resepsjoner og mobil- og områdevakthold over hele landet, men fremfor alt på Østlandet. Arbeidsstansen førte blant annet til at Oslo bussterminal måtte stenge klokken 20 på kvelden.

Publisert: