Dagligvaregiganten Norgesgruppen passerte 100 milliarder i omsetning i kriseåret 2020

Rekordhøy omsetning i Norgesgruppen gjør at eierne foreslår et historisk høyt utbytte på 936 millioner kroner.

DAGLIGVAREEIERE: Familien Johannson eier den store majoriteten av Norgesgruppen. F.v.: Johan Johannson, Torbjørn Johannson og Knut Hartvig Johannson
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Saken oppdateres.

I et år med forbud og restriksjoner var dagligvarehandel i Norge en av tingene nordmenn faktisk kunne bruke penger på. Det vises i det ferske årsregnskapet fra Kiwi-eier Norgesgruppen.

Totalt hadde konsernet driftsinntekter på 101,5 milliarder kroner, en økning på over 10 milliarder kroner fra året før, da omsetningen var på 90,5 milliarder.

Årsresultatet for konsernet landet på 3,8 milliarder kroner i fjor, opp fra 2,7 milliarder i 2019.

En av vinnerbransjene under pandemien har vært dagligvarebransjen, og det har vært et innbringende år for konsernet bak blant annet Kiwi, Meny, Joker og grossisten Asko.

Drysser hundrevis av millioner på eierne

Den store majoriteten (74,40 prosent) av Norgesgruppen er eid av Johannson-familien. Dagligvarekonsernet har vært en pengemaskin for familien og de resterende eierne med store årlige utbytter.

2020 var med sitt rekordsterke resultat ikke noe unntak.

Selskapet foreslår ifølge årsrapporten å dele ut 936 millioner kroner i utbytte, en økning på 233 millioner fra 2019.

Det betyr at Norges mektigste dagligvarefamilies selskap Joh. Johannson Handel AS kan vente seg en utbetaling på nærmere 700 millioner kroner.

DAGLIGVAREGLIS: Konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik, har all grunn til å glise etter et rekordsterkt resultat i 2020.

Ansatte fikk bonus - det fikk også toppsjefen

I likhet med sykepleiere og lærere, så har også dagligvaremedarbeidere stått i frontlinjen mens coronaviruset har herjet.

Som takk for innsatsen brukte Norgesgruppen 210 millioner kroner på å gi deres rundt 30.000 ansatte 10.000 kroner i bonus for fjoråret.

Også toppsjef, Runar Hollevk, økte sin årlige bonus, men det med 85.800 kroner til en total bonus på 3,85 millioner kroner.

Totalt fikk Hollevik betalt 11,3 millioner kroner i lønn, bonus og andre ytelser for å lede konsernet til rekordresultater i 2020, i tillegg kommer pensjonsoppsparing på 3,4 millioner kroner.

Johan Johannson, som også er største eier og nyter godt av rekordutbytte, nøyer seg med en årslønn på 5,1 millioner kroner. Johannson er ifølge Kapital siste oversikt Norges tredje rikeste person, med en formue på 44 milliarder kroner.

Flaggskipet Kiwi

Nordmenn elsker lavpris, og det slår godt ut for Norgesgruppens spydspiss, Kiwi, som økte omsetningen med 19,1 prosent til hele 46,3 milliarder kroner i fjor, noe om også inkluderer kjøpmannseide butikker.

Enkelte butikker hadde så mye som 65 prosent omsetningsvekst. Spesielt de butikkene tett opp mot svenskegrensen har kjent på fordelene av avlyst harryhandel ved stengte grenser.

Den sterke veksten i dagligvaren har også ført til behov for ekstra arbeidskraft, og Norgesgruppens kjeder har 3.000 flere ansatte enn året før, hvor 2.000 av dem er i Kiwi.

Eneste som tok markedsandeler

Veksten for hele dagligvarebransjen var på 17,1 prosent i fjor, noe som tilsvarer 30,5 milliarder. Dette er en historisk høy vekst for en bransje som har sett omsetningen øke med noen få prosentpoeng årlig.

Kiwi-eier Norgegruppen var den eneste dagligvarekonstellasjonen som øker markedsandelen sin i fjor på bekostning av konkurrentene i Coop, Rema og Bunnpris, ifølge analysebyrået Nielsen som la frem sin rapport i slutten av februar.

Årsaken er at lavpriskjeden Kiwi øker sin markedsandel med 0,8 prosentpoeng samtidig som resten av kjedene Norgesgruppen eier ikke svekker seg like mye som konkurrentene.

Totalomsetning i dagligvarebransjen
Publisert: