Grieg Seafood selger Shetland-virksomhet for 1,94 milliarder
Lerøy- og Salmar-eide Scottish Sea Farms vil kjøpe opp Shetland-virksomheten, og kan dermed bli den nest største lakseoppdretteren i Skottland.

Det bekrefter både Grieg Seafood, Lerøy og Salmar i en børsmelding tirsdag kveld.
Kjøpsprisen for Grieg Seafood Hjaltland, som virksomheten heter, er satt til 164 millioner pund, tilsvarende 1,94 milliarder kroner, justert for eksisterende kontantbeholdning og gjeld, skriver Grieg.
– Når du kjøper, så synes du alltid at du kjøper dyrt, men det var verdt en deal, sier Leif Inge Nordhammer, styreleder i Salmar, til E24.
Scottish Sea Farm (SSF) skal finansiere kjøpet ved hjelp av ny egenkapital fra eierne, altså Lerøy og Salmar, og med lån.
– Avviklingen av lakseoppdretten på Shetland er en del av vår kommuniserte strategi, og salget representerer en viktig milepæl i Grieg Seafoods strategi om å konsentrere fremtidig oppdrettsaktivitet i Norge og Canada, hvor vi ser det største potensialet for lønnsom vekst, sier administrerende direktør Andreas Kvarme i Grieg Seafood i børsmeldingen.
Transaksjonen er forventet å bli gjennomført innen utløp av fjerde kvartal i år, forutsatt at myndighetene godkjenner oppkjøpet.
300 millioner i Grieg-gevinst
Den bokførte verdien for Grieg-virksomheten på Shetland var ved slutten av første kvartal 1,6 milliarder kroner, mens dagens salgspris var på 1,9 milliarder kroner. Basert på dette vil salget dermed resultere i en gevinst på rundt 300 millioner kroner for Grieg Seafood.
– Gevinsten blir nok i den størrelsen, bekrefter Andreas Kvame, sjef i Grieg Seafood, til E24.
– Jeg synes salgsprisen er «fair». Hadde vi ikke vært fornøyd, hadde vi ikke solgt, sier Kvame.
Han mener Scottish Sea Farms får et veldrevet selskap for prisen, og peker på at Grieg har brukt tid og krefter på å gjøre operasjonen god.
– Nå er vi veldig godt fornøyd med at det er en eksisterende aktør der borte som overtar. Våre ansatte har gjort en fantastisk god jobb, og det er kjekt å vite at de blir godt tatt vare på, sier Kvame.
Grieg-sjefen kommenterer også at det vil bli lettere for alle lakseoppdrettere på Shetland når det blir én mindre aktør.
– Da blir det enklere for de to som er igjen for å koordinere en god biologisk operasjon, sier Kvame.
Venter på konkurransemyndighetene
– Nå skal vi først og fremst vente på godkjenning fra konkurransemyndighetene, sier Nordhammer, styrelederen i Salmar.
Han vil ikke spekulere i hva de vil si, men tror det er en god sjanse for å få det godkjent.
Nordhammer sier også at Scottish Sea Farms håper på lavere kostnader ved å kombinere virksomhetene de nå kjøper sammen med deres egne anlegg.
– Vi driver i samme område i dag, og det gir mulighet for effektivisering, sier Salmar-styrelederen, som peker på at oppkjøpet gir en betydelig vekst for selskapet i Storbritannia.
– Da Grieg valgte å selge var vi selvsagt veldig interessert, og vi er glad vi lyktes med kjøpet, sier Nordhammer.
Bekreftet rykter – steg kraftig
Grieg Seafood bekreftet i morgentimene natt til tirsdag et potensielt Shetland-salg. Nyheten ble godt mottatt av investorene, og aksjen endte opp over fem prosent på Børsen tirsdag.
Bekreftelsen kom etter at bransjenettstedet Undercurrent News skrev at SSF skal ha fått et bud på 2,1 milliarder kroner akseptert.
SSF sa imidlertid til Undercurrent News at meldingene om et akseptert bud er «spekulasjoner og rykter».
Grieg Seafood har tidligere forsøkt å selge virksomheten, og varslet igjen i 2019 at de vurderte å kvitte seg med de fem anleggene selskapet har på Isle of Skye i Skottland. Grieg Seafood har den største delen av den britiske produksjonen sin på Shetland.
Blir Skottlands nest største
Grieg Seafoods virksomhet på Shetland har 21 aktive sjølokasjoner, et smoltanlegg og et slakteri. I 2020 slaktet Shetland-virksomheten rundt 16.000 tonn atlantisk laks.
Scottish Sea Farms slaktet til sammenligning 24.000 tonn laks i fjor, og har allerede virksomhet på land i Skottland, og på Orknøyene og Shetland.
Til sammen slaktet de to selskapene 40.000 tonn laks i Skottland i fjor, og kan nå bli landets nest største lakseoppdretter. Skottland er verdens tredje største oppdretter av laks, kun slått av Norge og Chile.
Scottish Sea Farms opplyser selv i børsmeldingen at oppkjøpet er forventet å forbedre operasjonen i selskapet gjennom integrasjonssynergier mellom de to selskapene.
Mangelen på disse skaper problemer for alt fra biler til hvitevarer og julelys