SVs stortingsrepresentant Snorre Valen har liten sans for måten Bjørn Kjos har slått seg opp som Norges flykonge på. På sin Facebook— og Twitter-konto går SV-toppen til frontalangrep på lavprisselskapet og måten det drives på.

Han «tar en Marit Arnstad» i sitt angrep på Norwegian. Arnstad skapte røre da hun i påsken i fjor la ut en melding på Twitter-kontoen sin der den daværende samferdselsministeren i høyst uparlamentarisk språkbruk omtalte landets hovedstad sett fra idyllen hjemme i Trøndelag:

«Når jeg ser utover åkeren, sola skinner og det er helt stille, ja da tenker jeg; fuck Oslo», skrev Sp-statsråden.

Etterpå måtte hun ile til og forsikre at hun ikke hadde noe imot Oslo, bare at det var fint å være på hjemstedet Skatval i påsken.

Kaller Norwegian «snylterselskap»

Nå bruker Snorre Valen bruker de samme og stadig like uparlamentariske vendingene etter å ha vært ute på flytur med Bjørn Kjos sitt Norwegian fra Trondheim til Oslo tirsdag. Meldingen som ligger ute er i sin helhet slik:

«Fuck Oslo, skrev Marit Arnstad. Fuck Norwegian, sier jeg», skriver Valen.

Videre fortsetter han slik:

Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix

«Dessverre hadde jeg Norwegian-billett i dag. Pleier å be om SAS. Alle som lurer på hvorfor kan se Norwegians kommunikasjonsdirektør på Dagsrevyen i går. Norwegian er et snylterselskap som presser lønningene ned på latterlige nivåer, og skaper illusjonen av at det er mulig å fly til andre siden av jorda for en tusenlapp. Men det er det ikke. Noen betaler. Bjørn Kjos har tjent seg styrtrik på en virksomhet som nå bringer skam over landet ved å drive fagforeningsknusing jorda rundt under navnet «Norwegian». Ikke mye «den norske modellen» over den gjengen der», skriver Snorre Valen.

Noen må betale

SV-toppen sier han reagerer kraftig på måten Norwegians ledelse, representert ved kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik, håndterer situasjonen når det blir rettet søkelys på lønnsnivået de asiatiske ansatte må jobbe under:

— De viser med sin opptreden at de ikke tar hensyn til at det faktisk er noen som må betale for at folk skal kunne fly for et par tusenlapper over Atlanteren. Alle forstår at det ikke er mulig å drive forsvarlig lønnspolitikk under slike forhold. De er et «snylterselskap» fordi de selger usannsynlig billige billetter på arbeidernes bekostning, sier Valen til Aftenposten.

Han mener at Norwegian har skapt usikkerhet og undergraver tryggheten for ansatte i hele flybransjen.

— For folk flest har det betydd billige flybilletter, men for de ansatte og andre aktører de senere årene presset lønns- og arbeidsvilkårene for sine ansatte til uakseptable lave nivåer. Men spesielt gjelder dette Norwegian og særlig på langrutene til USA og Asia, sier Valen.

Han reagerer også på at Norwegian bare avfeier de amerikanske fagforeningstoppene som er på Oslo-besøk for å forsøke å stanse Norwegians langdistanseruter mellom Europa og USA.

Tilbakeviser

Anne-Sissel Skånvik tilbakeviser alle Valens beskyldninger og har lagt ut dette svaret på Twitter, som hun også bruker som tilsvar overfor Aftenposten:

Roald, Berit/NTB scanpix

«Å fly med Norwegian er jo valgfritt, men folkevalgte burde som et minimumskrav sjekke fakta og ikke spre usannheter. Lønningene våre er høyst konkurransedyktige i alle markeder. Vi har mange fagforeninger og flere vil det sikkert bli. At Norwegian skulle «knuse» amerikanske fagforeninger – vel vel... vet ikke om det trenger noen nærmere kommentar herfra», skriver Skånvik.