Erkjenner straffskyld for alt

Odd Arild Drevland innrømmer skyld for alt han er tiltalt for.- Jeg er nødt til å komme videre, sa eksadvokaten i retten.

svp://86311

— Etter at dette sprakk i 2011 har jeg følt meg satt i offentlig gapestokk uten evne til å forsvare min integritet. Dette har i stor grad gått utover både meg og min familie. Det gjør at jeg på et eller annet vis må sette sluttstrek.

Dette sa Odd Drevland i retten mandag morgen. Han erkjenner straffskyld for alle punktene i tiltalen fra statsadvokaten.

Føler seg tvunget

— Jeg har behov for å si noe før endelig standpunkt i tiltalen, åpnet Drevland med å si, etter at dommeren hadde brukt flere minutter på å lese opp den tre sider lange tiltalen.

Her kan du lese tiltalen mot Odd Drevland.

— Selv om mye av dette sitter langt inne, erkjenner jeg straffskyld etter hele tiltalen, la eksadvokaten til.

HILSER: Statsadvokat Benedikte Høgseth hilser på Drevlands forsvarer, Per Magne Kristiansen, før rettssaken ble satt i gang mandag morgen. Marita Aarekol

IMG_4945.JPG Marita Aarekol

Drevland påpekte til dommeren at han er «nødt til å komme videre».

— Jeg har forhåpentlig enda noen år igjen. Jeg har en familie som trenger å komme videre. Tankekorset er, kanskje gjennom gravende og undersøkende presse, at man gjennom sin enorme gapestokk og sitt vanvittige kjør, faktisk kan tvinge folk til å ta på seg straffbare forhold de ikke har gjort, fremholdt han.

Odd Drevland er gift med bergensordfører Trude Drevland. Hun vil ikke kommentere saken mot sin mann.

Skal forklare seg

Drevland sa til retten at han ønsker å innrømme straffskyld for å bevare helsen både for seg selv og sin familie.

Dommeren påpekte da at Drevland reelt måtte innrømme skyld. Dette var han inneforstått med.

— Jeg skal selvsagt gi min forklaring, men jeg erkjenner straffskyld uten videre.

Da dommeren leste opp tiltalen, brukte Drevland tiden til å se opp mot taket, tilsynelatende lyttende.

Til tider fulgte han også dommeren med det som så ut som tiltalen, som han selv holdt i hånden.

Han hadde på seg en grå dress, med skjerf i brystlommen.

- Han har det ikke noe særlig

Underslags- og bedrageritiltalte Odd Arild Drevland ankom Bergen tingrett tidlig mandag morgen. Han kom sammen med sin forsvarer, Per Magne Kristiansen, og gikk inn på et rom like ved rettssalen han skal møte i.

Etter planen skal straffesaken mot Drevland starte kl. 09.30. Det er satt av to uker til saken.

Rundt kl. kvart over ni ankom forsvarer Kristiansen selve rettslokalet, men da uten Drevland. Han forsikret likevel at klienten ville komme.

— Han har det ikke noe særlig, men han er glad for å komme i gang, sier Kristiansen.

Tapte sivilsak

Drevland ankom rettslokalet noe forsinket. Rettssaken startet med at tingrettsdommeren gikk gjennom den omfattende tiltalen.

Det var da Drevland ba om ordet og sa at han innrømmet alt. Samtidig kom han altså med et klart slag til pressen, som han mente kunne tvinge en person til å innrømme skyld, for å få lagt en sak bak seg.

Det er straffesaken mot Drevland som nå starter. Tidligere denne måneden tapte Drevland et sivilt søksmål som selskapet Taxi Vest hadde anlagt mot ham.

Møtte ikke til søksmål

Den tidligere advokaten er blant anne tiltalt for grovt underslag på tilsammen 2,9 millioner kroner fra sommeren 2003 og frem til november 2011.

Les også

Kampen mot Drevland har kostet dem nær én million

Selv om statsadvokat Benedikte Høgseth uttalte til BT i helgen at hun forventet at Odd Drevland møtte, var det grunn til noe usikkerhet. Drevland har nemlig nærmest konsekvent unnlat å møte i diverse sivilrettslige saker som selskapet Taxi Vest har ført mot ham gjennom en årrekke.

Tidligere denne måneden unnlot Odd Drevland å møte til et søksmål selskapet Taxi Vest hadde anlagt mot ham. Retten underkjente Drevlands helsemessige forklaring, og førte saken uten hans tilstedeværelse.

Ulike beviskrav

Sist uke kom dommen i den sivile saken, som konkluderte med at Drevland må betale over 2,2 millioner kroner til Taxi Vest. Dette er penger som han ifølge dommen urettmessig skal ha tatt fra selskapet hvor han tidligere var styrelder.

Les også

Drevland tapte i retten

Les også

Han førte timer for dag som ikke fantes

Det angivelige underslaget mot Taxi Vest er en vesentlig del av straffesaken som nå starter. Men selv om Drevland ble dømt i den sivile saken, betydde ikke det at han nødvendigvis dømmes i straffesaken.

Mens det i sivile saker holder å bevise noens skyld med ren sannsynlighetsovervekt, kreves det i straffesaker at skyldspørsmålet er bevist utover enhver rimelig tvil.

GAV SEG: Odd Arild Drevland valgte i 2011 selv å levere tilbake sin advokatbevilling, etter at saken mot Taxi Vest ble offentlig kjent.

svp://86311