- Rett etter 11. september var det fullt hver søndag. I den krisen søkte folk til kirken, men etter kort tid var alt glemt, sukker pastor Virgil Carroll (74) og ser utover det tomme rommet i trailersjåførenes kirke.

I 12 år har Carroll holdt søndagsmesse for trailersjåfører her på avkjøring 11 Dallas Pike i grenseområdet mellom Pennsylvania og West-Virginia.

200 digre vogntog er parkert utenfor. I dag er bare tre kommet for å høre Guds ord.

Det er Southern Baptist som driver kirken — et av kirkesamfunnene som taper mest. Her forkynnes Guds ord slik det er skrevet.

- Vi trekker ikke noe fra og legger ikke noe til. Amen, sier Carroll vennlig og bestemt.

Dystre tall

Men det er dårlige tider for religion i USA. For første gang sier under 50 prosent at de er protestanter. Det er ned fra 53 til 48 prosent på fem år. I 1960-årene var to av tre amerikanere protestanter. Og mange av dem som forlater kirkene, går ikke til andre religioner. De gir opp sin barnetro og kalles «Nones», skal man tro en fersk undersøkelse fra Pew forum.

Ved årets presidentvalg er det to katolikker (visepresidentkandidat Paul Ryan og visepresident Joe Biden), en mormon (presidentkandidat Mitt Romney) og en ikke spesielt religiøs protestantisk president (Barack Obama) som stiller opp. Republikanerne har tradisjon for å pleie de konservative kristne protestantene.

Carroll drar på det når han konfronteres med at han som republikaner denne gangen vil stemme på en mormon. - Tro skal ikke influere på embetsførselen, sier han.

- Tror du det er mulig å skille en mann fra hans tro?

Han trekker pusten og sier: - Ofte er det ikke mulig.

Mindre om tro i valgkampen

Tro spiller en mindre rolle i denne valgkampen enn mange av de tidligere.

Debatten om abort og prevensjon har for eksempel endt som en debatt om kvinnehelse, ikke religion.

- Mener du at det at kristne taper grunn i USA har noe med det politiske klimaet å gjøre?

- Jeg skal være forsiktig å si noe om det, men USA beveger seg i sosialistisk retning. Det var ikke dette de som skrev USAs grunnlov ønsket seg. Vi har nå en president som gjennom sin fullmakt som president gir økonomisk støtte til abort i andre land og som støtter Planned Parenthood, som utfører aborter i USA. De sier at statens penger ikke går til abort, men statistikken taler for seg, sier pastoren.

- Men man skulle tro at folk søkte seg til kirken i disse usikre økonomiske tidene?

- Nei, vi ser ikke noe til det. Det må andre dramatiske hendelser til for at folk skal komme til kirken igjen. Det virker som om denne krisen har tatt vekk kirkeengasjementet og mange klarer ikke lenger å betale sin tiende til kirken lenger, sukker han.

- Det er rett og slett for få som er villig til å stå frem og si at de er kristne. Jesus krever ikke mer enn det, bryter langtransportsjåføren Donald R. Puskas inn. Han har kors på cowboyhatten og tar lett til tårene når han skal fortelle hvordan selve Satan nå mer og mer overtar USA. Han er en av tre som kommer til andakt i dag.

Kaffe og andakt

Andakten starter med bønn før pastoren tar til med dagens skriftsted som er hentet fra Matteus. Mellom bønnen og skriftlesning setter pastoren på kaffetrakteren og byr på kaker.

- Det er sjokoladefyll i muffinsene, lover han.

Abortstrid

Før han vender tilbake til talerstolen og forteller om livets ukrenkelighet og at Guds ord sier at livet starter med unnfangelsen.

Midt i talen avbrytes Carroll av den eneste kvinnelige tilhøreren i rommet: - Mener du at en kvinne skal tvinges til å bære frem et barn som hennes bror er far til eller etter en voldtekt, spør Carol Brown som er med en venn på trailertur.

- Ja, barnet er Guds vilje og det er ikke opp til mennesker å ta livet av det, svarer pastoren.

- Men hvordan tror du en kvinne føler det for et barn som er skapt i vold?

- Legg alt i Guds hender, stol på Jesus, bryter Donald inn.

- Dere forstår ikke hvordan kvinner føler. Jeg sier ikke at abort er bra, men i noen tilfeller er det bedre enn å bære det frem.

- Det er ikke det Guds ord sier, slår Carroll fast før han avrunder den hissige debatten med en bønn.

Etter andakten fortsetter diskusjonen og pastoren takker henne for at hun kom.

Undersøkelsen fra Pew viser at de som ikke oppgir noen trosretning, sier at kirkesamfunnene er blitt for mektige og for opptatt av penger og makt. Mange av dem sier de tror på noe, men ikke er interessert i å være med i en kirke.

- Når kirken taper medlemmer og færre er aktive, er det noe kirken selv kan gjøre for å endre seg, gjør den noe galt?

- Kirken gjør ikke noe galt. Vi forkynner bare det som står i Bibelen som at abort og homofilt samliv er imot skaperverket og Guds ord, sier pastor Carroll og pakker ned muffinsene som er til overs.