Vi blir stadig dårligere til å betale regningene våre.

215.000 personer i Norge har betalingsanmerkninger i dag. Av disse er en tredjedel kvinner.

Med en nett regningsbunke på totalt 33 milliarder kroner, vil det si at gjennomsnittet ligger på 153.000 kroner per person.

Og de fleste er mellom 20 og 30 år.

— Mange kommer seg aldri ut av det, sier Knut Jacobsen i analyseselskapet Experia, til Aftenposten.no.

Den 1. august i år var 22.000 personer mellom 20-29 år erklært personlig konkurs. Det vil si de ikke engang får åpne et internett-abonnement.

De unge er verst

— Det er mye kredittkortgjeld og dyre forbrukslån som er årsaken. Vi handler mer på følelser enn før. Den personlige gjelden blir stadig større - betalingsproblemene med, sier analytikeren.

De med flest purringer er unge etablerte i 28 til 30-årsalderen, viser en undersøkelse gjennomført av Synovate for DnB NOR i sommer.

I denne gruppen hadde 34 prosent latt kreditorene sende betalingspåminnelser. Og med purregebyr og salær fra inkassoselskapene blir beløpene raskt fordoblet.

Slurver du for mye, og pådrar deg betalingsanmerkninger, kan det ha store konsekvenser for din fremtidige jobb, bolig og økonomi. I verste fall kommer du deg aldri ut av «fellen».

Kort luksus

— Har du betalingsanmerkning kan det lage dype spor i privatøkonomien. Det kan føre til at du ikke får boliglån, kredittkort, telefon-abonnement og andre ting, sier forbrukerøkonom i DnB NOR, Silje Sandmæl til Aftenposten.no.

Det kan også føre til at du ikke får drømmejobben. Potensielle arbeidsgivere kan nemlig sjekke at du har økonomien på stell.

— Mange unge kan få seg et sjokk den dagen de møter stengte dører som følge av at de har vært dårlige betalere, sier Sandmæl til Aftenposten.no.

Uvitende

Undersøkelsen til DnB NOR viser at én av fire i aldersgruppen 20-30 år har mottatt purringer på ubetalte regninger i løpet av det siste året.

Og så mye som halvparten av de spurte kjenner ikke konsekvensene av å få en betalingsanmerkning.

Sandmæl synes dette tallet er oppsiktsvekkende.

— Det er skremmende at så få vet konsekvensen av å ikke betale regningene sine. Uvitenheten kan være en av årsakene til økende inkassosaker blant de unge, sier Sandmæl.

Experia ser heller ikke den negative trenden snu.

- Summen av betalingsanmerkinger var i 2001 på om lag 10 milliarder kroner. Den har altså tredoblet seg på 10 år. Får man samme takt fremover, når vi 100 milliarder i 2021, sier Jacobsen til Aftenposten.no.