— Ordningen har vært gull for meg, sier Ellen Solvin.

- Det er viktig at folk vet om dette, synes jeg, det har vært en utrolig god ordning for meg og vil sikkert kunne være det for mange andre, sier hun.

Solvin tar imot Aftenposten hjemme i huset på Rælingen. Herfra skjøtter hun det meste av sin 20-prosentstilling som personalansvarlig for ti konsulenter hos datagiganten IBM.

Les også:

Forbigås

Tre måneder gamle Ingrid er det tredje barnet i familien Solvin. Da de to første barna kom til verden, valgte mor å være helt borte fra jobb. Hun opplevde det som tungt å komme inn i arbeidsflyten etter endt permisjon.

- Jeg leste lite e-post og holdt meg ikke oppdatert på alle prosjekter vi jobbet med, forteller Solvin.

Slik opplever hun det ikke denne gangen.

- Undersøkelser viser at kvinner blir forbigått når de er i permisjon. Når jeg nå kommer tilbake, er ingenting gått forbi meg, hverken karrière- eller kunnskapsmessig. Med unntak av en Barcelona-tur, som jeg valgte å gå glipp av for noen uker siden, sier hun spøkefullt.

Les også:

Saken fortsetter under bildet

Tårnfrid

Idet Aftenposten ankommer, ligger datteren og sover.

— Det gjelder å utnytte denne tiden, sier 37-åringen.

20 prosent tilsvarer åtte timer jobbing i uken. For hver dag hun arbeider, forlenges imidlertid permisjonen med én dag.

Mesteparten av arbeidet gjøres fra sofakroken, men hun er også ute hos kunder, i ledermøter og lignende. Da følger Ingrid med.

- Vennene mine erter meg og kaller meg for «Tårnfrid», forteller Solvin, med henvisning til komiker Otto Jespersens ekstreme karrièrekvinne-figur.

— Når jeg sitter og ammer og skriver e-post samtidig, føler jeg meg litt truffet, innrømmer Solvin.

Stadig flere velger en slik «Tårnfrid»-løsning, blant annet takket være en lovendring som trådte i kraft i 2007. Første halvår i år valgte nærmere 5000 norske foreldre å kombinere arbeid med fødselspermisjon. Det tilsvarer nesten 10 prosent av alle som tok ut foreldrepenger i perioden, og utgjør mer enn en tredobling fra 2007. Andelen er størst blant menn. 13 prosent, eller nesten hver åttende mann, velger nå å ta ut graderte foreldrepenger.

Les også:

Gjøkunge

Noe av utfordringen Ellen Solvin opplever, er at jobben ikke tar over i permisjonstiden.

— I og med at jeg tar ut permisjonen som åtte timer i uken og ikke som én fast dag i uken, eller to halve dager, er det viktig å være disiplinert og legge bort PC-en når man ikke skal jobbe, sier hun.

PC, mobil og gode nettløsninger er avgjørende for å kunne kombinere jobb og fødselspermisjon.

- Det skulle bare mangle at vi i IBM ikke la til rette for dette. Det er også lettere å tilrettelegge for meg som jobber med IT- og konsulenttjenester. For en som jobber i et omsorgsyrke, eller i industrien, ville det nok ha vært vanskeligere å få gjort så mye hjemmefra.

Saken fortsetter under bildet

Ledertilbud

Før Solvin hadde fortalt arbeidsgiveren at hun var gravid, fikk hun tilbud om en mellomlederstilling i konsernet.

— Jeg tenkte «den kan jeg ikke ta,» nå som jeg er blitt gravid, sier hun.

Men så fikk hun tips om ordningen med gradert fødselspermisjon.

Solvin tok mot til seg og gikk til arbeidsgiveren, som var svært positiv til en slik løsning.

— Tidligere erfaring viser at folk har lett for å falle utenfor hvis de er helt borte i lang tid, for eksempel i fødselspermisjon. Det er en fordel både for IBM og for Ellen at hun fortsatt kan være en del av gjengen, selv om hun har fått barn, sier Solvins sjef i IBM, Cato Solberg.

Kontinuitet er nøkkelordet for ham.

— Det gjelder både for Ellen og for konsulentene hennes, som slipper å forholde seg til stadig nye ledere, sier Solberg.