- Rene mafiametoden

Trude Beth Nordgreen er opprørt over Kemnerens fremgangsmåte når de krever restskatten betalt.

OPPRØRT: Trude B Nordgreen vil gjerne betale restskatten sin, men er opprørt over nytt gebyr når hun betaler punktlig. FOTO: Rune Meyer Berentsen
  • Elin Elvsås
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Nordgreen er en av 39.000 skattebetalere som ikke betalte all skatten i tide og fortsatt har en restskatt som skal betales inn til Kemneren.

Hun jobber deltid som operasjonsassistent og tar ekstravakter for å få regnestykket til å gå opp. Hver måned trekkes 1000 kroner direkte fra lønnen, og etter 20 måneder vil hun ha gjort opp for seg.

Unødvendig gebyr

— Selvsagt skal jeg betale restskatten, det er ikke problemet. Jeg betaler punktlig etter avtalen som jeg har inngått med dem, men likevel sender de brev med varsel om tvangsinndriving og ilegger meg helt unødvendig et stort ekstragebyr, sier hun.

Et halvt års nedbetalinger er ikke regnet av på kravet i brevet fra Kemneren. Kun de opprinnelige forfallsdatoene er med.

«Da ovenstående krav fremdeles står ubetalt, varsles De herved om at utleggsforretning jfr. §7-10 i tvangsfullbyrdelsesloven vil bli avholdt på x (kvinnens adresse) 31.mars kl 12.00 - 15.30. De oppfordres å være tilstede. Ved dette varsel er det påløpt et gebyr på kr. 1591,-. »

Det er dette gebyret Nordgreen er mest opprørt over.

Betalingsavtale er ikke lån

  • Det å få betalingsavtale med oss, er ikke det samme som å få et lån. Betalingsforpliktelsen til oss er viktigere og har høyere prioritet, sier Øystein Iversen, sjef for inkassoavdelingen hos Kemneren i Bergen kommune.

— Vår oppgave er å sikre kravet best mulig og kreve det inn så raskt som mulig. Selv beløp under kr. 20.000 er et betydelig ubetalt gjeldspost. Det foreligger i utgangspunktet et mislighold, så vi må foreta en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Nedbetalingsavtaler er vi veldig restriktiv med, men det avhenger av inntekt også, sier Iversen.

Hvor mange av skyldnerne som har såkalt utleggstrekk, der arbeidsgiver er pålagt å trekke en sum direkte fra lønnen, vet han ikke.

Når denne kvinnen blir presentert en nedbetalingsavtale og en løsning, så er hun i god tro Pia K. Marken, Forbrukerrådet

Sikrer kravet

- Dere har i utgangspunktet inngått en nedbetalingsavtale, som blir overholdt av Nordgreen. Pengene blir trukket direkte fra lønnen hennes og en fjerdedel av totalbeløpet er nå betalt. Hvorfor er det da nødvendig å sende dette varselet som legger på et ekstragebyr på halvannen gang det månedlige trekket?

— Dette får ikke noen store praktiske konsekvenser for Nordgreen ettersom vi kan ordne det formelle med utleggsforretningen på kontoret vårt, men vi må sikre kravet vårt. Ved utleggsforretning får vi kartlagt om det finnes verdier som kan sikre kravet. Vi kan alltid risikere at kunden kan pådra seg annen gjeld der kreditorene går rett på utleggsforretning og får fortrinnsrett foran oss, sier han.

— Dette må man påregne hvis man ikke betaler skatten sin i tide. Vi opplyser om dette med en gang, men stor arbeidsmengde der vi har prioritert andre saker, gjør at kravet mot Nordgreen har tatt lang tid, sier han.

- Har dere fått mange reaksjoner på fremgangsmåten i slike saker?

— Nei, våre brev er standardiserte brev som sendes ut av skatteoppkrevere over hele kongeriket, og de har vært gjenstand for gjennomgående og dyptgripende diskusjoner i forkant, sier Iversen.

Dette virker veldig urimelig Pia K. Marken, Forbrukerrådet

- Urimelig av Kemneren

  • Dette er ikke bra, sier Pia K. Marken, regiondirektør i Forbrukerrådet, region vest.

Hun har forståelse for at med gjennomsnitlig kr 19.000,- utestående hos 39.000 personer, så er det snakk om store summer til fellesskapet.

— Staten er jo i en særstilling for hva de kan tillate seg, og folk føler seg rettsløse. Når denne kvinnen blir presentert en nedbetalingsavtale og en løsning, så er hun i god tro. Så sant det ikke er gjort en avtale der Kemneren har tatt forbehold om dette da nedbetalingsavtalen ble inngått, så kan ikke de komme nå med utleggsforretning og gebyr. Staten må også forholde seg til avtaleretten, og dette virker veldig urimelig, sier Marken.

— Dette er ikke en nedbetalingsavtale i vanlig forstand. Nordgreen hadde for liten inntekt til at vi kunne pålegge arbeidsgiver å trekke henne i lønn. Men hun var veldig opptatt av å gjøre opp for seg, og tilbød seg å betale ned med 1000 kroner i måneden med fast trekk, sier inkassosjef Iversen.

Nordgreen håper at Kemneren vil gå gjennom rutinene sine, slik at folk ikke blir pålagt unødige ekstrautgifter. Ettersom hun bor i en utleiebolig som Bergen kommune eier, er det ikke mulig å ta pant i leiligheten.

— De trenger vel ikke å holde utleggsforretning når de vet at de ikke kan ta pant i leiligheten likevel. Jeg holder avtalen om nedbetaling, men jeg opplever det som at de bryter avtalen, mens jeg må betale et stort gebyr likevel, sier hun.

Publisert
BT anbefaler

Dere må love meg ikke å google, sa legen til foreldrene

Lykke (13) er den eneste med sykdommen i Norge.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. MC-ulykke på Voss: – Fremstår som alvorlig

  2. Feiringen ble avsluttet med et smell

  3. Oppunder 300 politi­oppdrag: – Det har vært særdeles travelt

  4. Da sjefen fikk en telefon, trodde han det bare var tull

  5. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

  6. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg