Bruktboligprisene gikk mer enn normalt opp i august , 2,9 prosent opp fra juliprisene, viser den siste boligprisstatistikken fra eiendomsmeglerbransjen.

Som forventet etter en salgsstille juli.

En av årsakene til det økte prispresset bransjen peker på, er at antall bruktboliger til salgs i august har falt jevnt og trutt siden 2006, samtidig som etterspørselen har økt.

En million over prisantydning

Stor etterspørsel fikk selgerne av en treroms leilighet på Frogner på Oslo vest erfare denne uken.

Med sine 80 kvadratmeter, totalrenovert og parkeringsplass med på kjøpet, lokket den over 100 stykker til visning i helgen. Salget endte på 7.010.000 kroner. Det er godt og vel en million over prisantydning, og langt over taksten på 6,2 millioner kroner.

Det gir en kvadratmeterpris på 87.500 kroner.

Det er over dobbelt så mye som snittprisen i Oslo (42.700 kroner), og langt over snittprisen for Frogner på 57.400 kroner, med det høyeste prissnittet i landet for leiligheter. Landssnittet for bruktboliger lå i august på 30.500 kroner pr. kvadratmeter.

— Mens vi merker stagnasjon i markedet i prisklassen 10-15 millioner kroner, er kjøpegruppen bred for denne typen leiligheter, sier eiendomsmegler Trond-Ivar Olsen hos advokatene Sem & Johnsen eiendomsmegling.

Forventer høyere kvadratmeterpriser

Ifølge Olsen var det beliggenhet, størrelse og pris som tiltrakk seg både kjøpesterke yngre som vil bo sentralt, og pensjonister som vil ha det lite og lettstelt, og som kanskje har feriebolig i utlandet de er i deler av året.

Selv om han ikke hadde regnet med en pris over 7 millioner kroner for treroms-leiligheten, er hans erfaring fra Oslo vest at stivere kvadratmeterpriser ikke er uvanlig.Denne uken solgte han blant annet en liten toromsleilighet på Aker Brygge på 51 m2 til 80.000 kroner kvadratmeteren.

— Man må nok venne seg til tanken på kvadratmeterpriser opp mot 100.000 kroner for de rette objektene på Oslo vest, sier Olsen.

Ser motsatt tendens

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i konsulentselskapet Pöyry tror helt klart det finnes prisgrenser.

— Det er grenser for hvor mye penger man vil bruke på en leilighet, og det fører til at salgsprisen for ulike typer leiligheter nærmer seg hverandre. De minste leilighetene vil da naturlig nok få høyest kvadratmeterpris, sier Bjørnstad.

Han viser til eksempler på nye leilighetsprosjekter med høy kvadratmeterpris.— Et av de dyreste nye leilighetsprosjektene i Oslo nå er Dyna Brygge på Tjuvholmen, med en snittpris på 106.000 kroner pr. kvadratmeter. Prisen på slike prosjekter smitter nok over på de mest attraktive leilighetene på bruktboligmarkedet, sier han.

- Ingen ny jappetid

Utover dette mener han tvert i mot at det dyreste prissegmentet i Oslo ikke stiger så mye. Det er sentralt beliggende toroms-leligheter som går raskest unna.

— I dagens hete boligmarked er det ikke mitt inntrykk at det er det dyreste segmentet som stiger raskest i pris. Tvert i mot, de dyreste boligene har ofte måttet redusere prisene for å få solgt, sier Bjørnstad, med tro på at vi ikke er inne i en ny jappetid med eskalerende forbruk.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook